Bolnica u Foči šalje na obuku medicinare kojima je novorođenče palo na pod

4
Radiosarajevo.ba
Bolnica u Foči šalje na obuku medicinare kojima je novorođenče palo na pod
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Nakon što je u Univerzitetskoj bolnici Foča tokom porođaja medicinskom radniku beba ispala na pod, jedna od mjera koja je predložena jeste da svi zaposleni na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo te u Ginekološko-akušerskoj ambulanti idu na ponovnu obuku.

Potvrđeno je to za "Nezavisne novine" iz ove zdravstvene ustanove, odakle je prošle sedmice stigla šokantna informacija, koja je zgrozila bh. javnost i upalila alarme za uzbunu.

Naime, policija provjerava navode prijave koja se odnosi na nesavjesno pružanje ljekarske pomoći u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je novorođenče zadobilo povrede glave.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Slučaj povrijeđene bebe u Foči: Oglasili se iz Tužilaštva

Slučaj povrijeđene bebe u Foči: Oglasili se iz Tužilaštva

Beba je, kako nam je juče potvrđeno iz trebinjskog tužilaštva, još u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a iz fočanske bolnice, pozivajući se na informacije koje dobijaju od kolega, kažu da je njeno zdravstveno stanje dobro, pišu Nezavisne novine.

"Univerzitetska bolnica Foča je u toku prošle sedmice Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS  dostavila iscrpan izvještaj sa svim podacima i postupcima provedenim u vezi sa nenamjernim neželjenim događajem tokom kojeg je došlo do povređivanja novorođenčeta", rekli su za "Nezavisne novine" iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da su proveli sve neophodne radnje koje se tiču uzimanja potrebnih podataka sa izjavama neposrednih učesnika događaja, od strane rukovodstva Ustanove.

"Stručni kolegijum je takođe upoznat sa neželjenim događajem, zatim je Etički odbor Univerzitetske bolnice Foča sproveo sve neophodne procedure koje se tiču dešavanja u vezi sa događajem tokom kojeg je došlo do nenamjernog povređivanja bebe prilikom porođaja", rekli su iz Univerzitetske bolnice Foča.

Tvrde da su sve dobijene informacije proslijeđene resornom ministarstvu, sa predloženim mjerama radi unapređenja postojećih protokola i procedura, sa pojačanom opreznošću prilikom njihovih izvođenja.

"Između ostalog, one podrazumijevaju ponovnu provjeru svih radnih procedura na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo i otklanjanje eventualnih nedostataka, kao i sprovođenje ponovne obuke svih zaposlenih na Odjeljenju kao i Ginekološko-akušerskoj ambulanti", naveli u iz Univerzitetske bolnice Foča.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da su zatražili izvještaj ove zdravstvene ustanove te potvrđuju da im je Univerzitetska bolnica Foča dostavila kompletan izvještaj.

"Izvještaj sadrži informacije koje su medicinskog karaktera i po svojoj prirodi se ne smiju iznositi u javnost", naveli su iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da je postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima se, nažalost, ovaj događaj desio, već pokrenut kod nadležnih pravosudnih organa.

Istražuje se slučaj iz BiH: Beba ispuštena nakon poroda,  hitno prebačena u Sarajevo?

Istražuje se slučaj iz BiH: Beba ispuštena nakon poroda, hitno prebačena u Sarajevo?

Kako nam je rečeno u Policijskoj upravi Foča, slučaj je 20. avgusta policiji prvo prijavio dežurni ljekar KCUS.

Policiji je rekao da je u KCUS dovezeno novorođenče sa povredama glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča.

"Istog dana otac novorođenčeta prijavio je nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela", rekli su u PU Foča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije