Zdravko Mamić nastavlja bijeg kod brata Zorana u Emirate?

Radiosarajevo.ba
Zdravko Mamić nastavlja bijeg kod brata Zorana u Emirate?
Zdravko Mamić u Bosni i Hercegovini nije siguran od izručenja Hrvatskoj iako je državljanin BiH.

Ako ne bi bilo političkih ili uticaja neke druge vrste, BiH bi ga na zahtjev Hrvatske trebala izručiti bez puno odgađanja na temelju sporazuma potpisanog u novembru 2012. godine, a koji se odnosi na izručivanje vlastitih državljana upravo u situaciji kao što je ova s Mamićem, piše Slobodna Dalmacija,

Objava je stupila na snagu u martu 2014. godine, a iste sporazume Hrvatska ima i sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom.
 
Svi ti ugovori sklopljeni su da bi se dvostruko državljanstvo prestalo koristiti kao sredstvo izbjegavanja pravde na prostoru bivše Jugoslavije.

Mamić bi bio puno sigurniji, na primjer, u Emiratima, s kojima Hrvatska nema sporazum o izručenju, a u kojima mu brat Zoran, i sam osuđen, radi već nekoliko godina.

S obzirom na to da je jučer u Osijeku osuđen na više od pet godina zatvora, automatski mu je određen i pritvor, pa bi sud, nakon što ga policajci ne pronađu na kućnoj adresi, trebao raspisati potjernicu. Za sve to u praksi treba neko vrijeme, najmanje sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije