Mamić: Ostajem u Međugorju, možda zatražim i da mi sude u BiH

Radiosarajevo.ba
Mamić: Ostajem u Međugorju, možda zatražim i da mi sude u BiH
PrtScr / Foto: Net.hr
Zdravko Mamić, aktuelni savjetnik u zagrebačkom Nogometnom klubu Dinamo, danas je na sudu u Osijeku, u Hrvatskoj, osuđen na 6 i po godina zatvora zbog korupcije u ovom klubu.

Uz Mamića, na zatvorske kazne su osuđeni i njegov brat Zoran, zatim bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Zdravko Mamić, već je poznato, dan uoči presude stigao je u Međugorje, svetište u Hercegovini, gdje je došao tražiti mir. U Međugorju je i gledao prijenos presude, te potom održao press konferenciju na kojoj je prvo rekao kako se osjeća super, a potom kako je bijesan i ljut. Smatra da je sve namješteno, pa najavljuje i borbu protiv onih koji su ga optužili.

Mamić se nema namjeru vratiti u Hrvatsku, pogotovo jer je ovo "nepravomoćna presuda", na koju najavljuje žalbu. Ostaje u BiH jer mu je lakše, dodao je, pripremati se sa slobode nego iz pritvora.

I dalje smatra da nije u bijegu i uvjeren je da ga bh. pravosuđe neće izručiti Hrvatskoj. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je Mamićev stav, kazavši da naša zemlja ne može izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj: "Ustavom BiH je propisano da BiH ne može isporučiti svog državljanina.“

U međuvremenu, hrvatske vlasti već su raspisale potjernicu za Mamićem. S obzirom na to da ga neće pronaći na adresi na kojoj mu je prijavljen boravak, pretpostavlja se da će raspisati i međunarodnu potjernicu.

Doznali smo i kako se Mamić plaši novog napada, kakav se dogodio prošle godine kada su nepoznate sobe pucale na njega te je ranjen nedaleko Tomislavgrada: „Toga me je više strah nego što se dogodilo u sudnici. S ovim se dâ boriti, ali ono što je mučki, ovo ti tjera strah u kosti. Ja nemam izbora i ostajem ovdje. Ovdje me ljudi vole i osjetio sam to hiljadu puta“, govori Mamić. 

Također, nije isključio niti mogućnost da će zatražiti da se protiv njega postupak vodi u BiH: „Možda zatražim da mi se sudi u BiH. Plan mi je da ostanem, tu gdje me vidite, Ali to je isto kao da sam stavio metu na čelo. Gotovo je sigurno da ću 300 posto ostati u BiH. Za početak ovdje, u Međugorju.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije