Završena obdukcija bebe iz Srbije: Smrt je nastupila zbog nasilnog porođaja

0
Radiosarajevo.ba
Završena obdukcija bebe iz Srbije: Smrt je nastupila zbog nasilnog porođaja
Foto: Blic.rs / Marica Mihajlović

Obdukcija bebe Elene, čija je majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

"Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava", otkrila je Mihajlović.

Telegraf je imao uvid u obdukcioni nalaz u kome se navodi da je smrt djevojčice nastupila u 4 sata i 38 minuta, opisuje se cijeli tok događaja.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

"Na osnovu kliničkog toka i prispjelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo uslijed teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posljedičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma", piše u zaključku sudskih obducenata.

Marica Mihajlović je otkrila i da njihova porodica treba da kontaktira advokata, te da neće stati dok se ne istjera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

Jeziva ispovijest iz Srbije, majka otkrila detalje s poroda: 'Doktor me tukao, a dijete je umrlo'

Jeziva ispovijest iz Srbije, majka otkrila detalje s poroda: 'Doktor me tukao, a dijete je umrlo'

"Voljela bih da se sve ovo riješi što prije, treba i da kontaktiramo advokata, nećemo stati dok se doktor ne kazni", rekla je.

Podsjetimo, nakon ispovijesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podijelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama.

Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimjereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama bilježi zabrinjavajući porast.

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravstva nalazi se u fokusu javnosti. O tome šta su otkrili i kakve su mjere preduzete, kao i zašto Ljekarska komora Srbije ostaje nijema u vezi s ovim slučajem u emisiji Uranak na televiziji K1 govorila je u utorak, 23. januara, ministrica zdravstva, prof. dr Danica Grujičić.

"Izvršen je unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odjeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvijek nije donijela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorica Ministarstva zdravstva iznijeti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvijek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor.

Ponovo se oglasilo Tužilaštvo: Formirat će predmet protiv zeničkog doktora, nema podnesene prijave

Ponovo se oglasilo Tužilaštvo: Formirat će predmet protiv zeničkog doktora, nema podnesene prijave

Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo preporučuje sprovođenje nadzora na osnovu spiska nadzornika koji radi u skladu sa zakonom komore. Biće odabrana tri nadzornika koji će imati dvije sedmice vremena da sastave izvještaj.

Sa druge strane, primijetili smo da je doktor priveden i da će biti pokrenut postupak. Detalji same istrage nisu potpuno poznati, pa se ne bih izjašnjavala dok ne dobijem kompletnu informaciju. Antikorupcijski tim je intervenisao i smatrao da su potrebne dodatne analize, a trudit ću se da se to završi tokom ove sedmice. Kada dobijem zvaničan izvještaj stručnog nadzora, tada ću imati sve informacije o tome da li je postupano u skladu sa pravilima ili ne.

Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja. Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvijek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje spriječiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznat ćemo kada se vanjska stručna kontrola izjasni", rekla je Danica Grujičić.

Tvrdi da je u slučaju Marice Mihajlović napravljeno nekoliko grešaka.

"Ovdje se pojavilo nekoliko grešaka. Kada već dođe do komplikacija, smatram da su kolega i dežurna ekipa morale odmah obavijestiti direktora bolnice, koji je inače ginekolog, u roku od jednog sata o tome šta se dogodilo. Unutrašnja stručna kontrola je trebalo da se sprovede narednog dana, a ne tek kada su se informacije pojavile na društvenim mrežama. Ne možemo čekati da se informacije pojave na mrežama; moramo sami reagovati na takve komplikacije", rekla je Grujičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije