Oglasilo se Tužilaštvo: Nema podnesenih prijava protiv zeničkog doktora

3
FENA
Oglasilo se Tužilaštvo: Nema podnesenih prijava protiv zeničkog doktora
Foto: YouTube/Printscreen / Dr. Ermin Čehić

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nema zaprimljenih prijava niti provodi bilo kakvu istragu u vezi sa neprimjernim postupcima zeničkog doktora prof. dr. sc. prim. Ermina Čehića.

Doktor i sam negira tvrdnje da je vršio bilo kakve neprimjerene preglede žena koje su bile u postupku ocjene za uspješnost primjene metode biomedicinski potpomognute oplodnje.

"Uvidom u evidenciju Kantonalnog tužilaštva Zenica utvrđeno je da ovom tužilaštvu, sa današnjim danom, nije podnesena prijava pacijentica Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica protiv dr. Ermina Čehića", izjavila je portparolka Kantonalnog tužilaštva Zenica Mirna Poljac, dodajući da se samim tim ne provodi ni istraga protiv spomenutog doktora KBZ-a.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Nekoliko pacijentica optužuje načelnika Odjela za humanu reprodukciju za neprimjeren način pregleda, navodeći da nikada do tada nisu imale takav ginekološki pregled kod drugih doktora.

Radi se o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, a pregledi na koje se žale bili su jedan od uvjeta za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

Ispovijest nekoliko žena: Pacijentice optužuju zeničkog doktora za seksualno uznemiravanje

Ispovijest nekoliko žena: Pacijentice optužuju zeničkog doktora za seksualno uznemiravanje

"Na osnovu vašeg upita, odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog neprimjerenog pregleda ili pristupa kod naših pacijentica. Nijedan ljekar s našeg odjela nikada ne vrši pregled u ordinaciji bez prisustva uposlenica našeg odjela, a koje su to potvrdile i svojim izjavama koje su od njih tražili iz Pravne službe KBZ-a. Primijenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu te se primjenjuju za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti", naveo je u svom pisanom odgovoru dr. Čehić, koji je od danas na godišnjem odmoru.

Iz KBZ-a navode da su u evidenciji o "podnesenim prigovorima, primjedbama i pohvalama", a koje u okviru svojih nadležnosti vodi Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta JU KBZ, u junu ove godine imali zaprimljen prigovor "zbog navodnog uskraćivanja potrebnih informacija bitnih za dalji tretman, navodnog neadekvatnog saopštavanja informacija od strane ljekara protiv kojeg je izjavljen prigovor, kao i navodnog nepostupanja po Smjernicama iz te oblasti".

Komisija za prigovore i direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović prigovor su odbili kao neosnovan, a bračnom paru koji je podnio prigovor dostavljena je odluka koja je sadržavala i "pravni lijek", odnosno obavijest da se u roku od 15 dana na takvu odluku mogu žaliti Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Ali, žalba na tu odluku "nije izjavljena" u zakonskom roku.

Asocijacija ginekologa u BiH stala u odbranu kolege: "Ovo je atak na našu profesiju"

Asocijacija ginekologa u BiH stala u odbranu kolege: "Ovo je atak na našu profesiju"

Navedeno je i kako su tokom ove godine zaprimili "tri pohvale na rad navedenog odjeljenja", ali i da od 2010. godine, prema službenim evidencijama, anonimno ili u bilo kojem drugom obliku, "nisu evidentirane bilo kakve pisane pritužbe, prigovori i slično" na rad spomenutog odjeljenja i prof. Čehića.   

Medicinska sestra Nataša Vidović, koja na tom odjelu radi već sedam godina, ističe da ljekar tokom pregleda nikada nije sam s pacijenticom.

"Dakle, nikada se to nije dogodila, a evo ja sam tu sedam godina", ističe Vidović.

Potvrdila je da nije bilo primjedbi pacijentica na način na koji je obavljen pregled.

"Naprotiv, pacijentice bi uvijek bile jako zadovoljne. Čak i iznenađene našom uslugom, jer mi smo svjesni da su one u jako osjetljivom razdoblju u životu; znamo da su i na hormonskim terapijama, tako da uvijek vodimo računa da budemo jako ljubazni, pristupačni, da zaštitimo njihov dignitet i privatnost", podvlači Vidović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije