Žarko Korać: Vučić se boji Šešelja

Radiosarajevo.ba
Žarko Korać: Vučić se boji Šešelja

Samostalni poslanik Skupštine Srbije, bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića i ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba, komentirajući nacionalističko divljanje osuđenog ratnog zločinca i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koje je iznova narušilo odnose Beograda i Zagreba, da je ono rezultat popustljivosti, pa čak i straha srbijanskog rukovodstva.

Razgovarao: Faruk Vele

Hrvatski mediji ocjenjuju da je vlast Aleksandra Vučića znala da će Šešelj divljati, ali da su ignorirali četničkog vojvodu i ratnog zločinca, te da se nisu odgovarajuće pripremili kako bi zaštitili hrvatsku delegaciju od beskrupuloznih ispada. 

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate poteze vodstva Srbije nakon novog skandala sa Šešeljom, u međuvremenu i pravosnažno osuđenim zločincem, koji sjedi u Skupštini Srbije?

"Vučić u prvom svom obraćanju nije ni pomenuo Šešeljevo ime, nego je rekao da je učinjena šteta Srbiji, što je vrlo interesantno, da nije spomenuo čovjeka kojem je on bio vjerni sljedbenik više od 10 godina. Centralni problem je njihov odnos. Vučić je bio generalni sekretar Šešeljeve stranke, bio jako vezan, čak i emotivno, za  Šešelja. Za sve ove godine od kako su se stranke razdvojile i kao je napravljena Srpska napredna stranka (SNS), upadljivo je Šešelj uopšte ne spominje Vučića. Šešelj nikada nije napao Vučića. On je napadao Tomu Nikoliću, bivšeg predsjednika Srbije, koji više nije u političkom životu. To je očigledno jedan odnos, vrlo vrlo specifičan. Šešelj je na beogradskim izborima izgubio, nije prošao cenzus, pa on ovo iskoristio na svoj divljački, agresivan način, koji je karakterističan za njega od kada je u politici, a sve da se ponovo nametne javnosti. On je to vrlo svjesno uradio, pokušavajući da vrati svoje biračko tijelo.

Ono što suština jeste da on u ovom trenutku vidi da vlast nije spremna da reaguje i on zakazuje dalje 6. maja skup u Hrtkovcima, na dan kada je čitao govor zbog kojeg je osuđen na 10 godina zatvora! U presudi se spominje taj govor u Hrtkovcima i on to želi sada da ponovi, što je sramno! U ovom trenutku država niti reaguje niti podnosi krivične prijave protiv Šešelja koji otvoreno prijeti Aleksandri Jerkov, Tomislavu Žigmanovu, jedinom predstavniku Hrvata u Skupštini Srbije, prijeti Nenadu Čanku. On je čovjek koji se ponaša tako kad vidi da nema nikakvih ograničenja više i da može da radi šta mu padne na pamet. To je stvar Vučića i stranke na vlasti. Očito je da ona niti želi niti ima namjeru da ulazi u bilo kakav konflikt sa njim u ovmm trenutku".

Radiosarajevo.ba: Da li se Vučić plaši Šešelja ili  mu sve ovo i odgovara?

"Mislim da se on više boji nego što mu odgovara. Dugoročno mislim da mu uopšte ne odgovara. On se plaši Šešelja! Šešelj mnogo zna o svima njima. Šešelj ima taj pogani jezik. Nemam drugog izraza za to. On je u  stanju da kaže šta god hoćete, da laže, ja sam u političkom životu Srbije 27 godina i odlično ga znam. On je vrlo neugodan kad počne da vrijeđa, a zamislite kako će izgledati kad bude počeo da vrijeđa ljude o kojima sve zna. Zna sve tajne njihove i zna najintimnije detalje o njima. On obično nema nikakav problem da to govori. Oni se njega boje. Lično mislim da, umjesto da reagiraju sada, kad je vrijeme, oni će uvući i sebe i Srbiju u mnogo veće nevolje".

Radiosarajevo.ba: Da li će njemu biti oduzet mandat u Skupštini Srbije? Da li to Vučićeva vlast to želi uraditi?

"Ima ljudi koji s odležali robiju u parlamentima zemalja bivše Jugoslavije, ima ih i u Hrvatskoj. Ovdje se radi o nečemu drugom. Ovdje se radi o interpretaciji člana 88. Zakona o izbor narodih poslanika Srbije u kojima se kaže da poslanik osuđen na više od šest mjeseci zatvora automatski gubi mandat, dakle, pokreće se postupak za gubitak mandat. Šešelj tvrdi da je to već odležao kaznu, ali to je jedna od mogućih interpretacija. Druga, po mišljenju mnogih pravnika, jeste da bi morao da izgubi mandat. Nezavisno od toga, on bi morao imati krivične prijave zbog prijetnji drugim poslanicima. Aleksandra Jerkov je postavila pitanje njegovog mandata, on je njoj prijetio.

To je klasični mobing, njegovi su je opkolili, prijetili... Šešelj je rekao da će razbiti njušku svakome ko postavi ovo pitanje. Ovo su otvorene prijetnje i nema veze s političkim životom. Tužilaštvo ćuti, policija ćuti, jer je sve to u rukama SNS-a. Šešelj je ogolio institucije koje je eliminirao i uništio Vučić od kako je na vlasti. One su potpuno nesamostalne, one ne rade ništa same. Oni čekaju mig vlasti, a tog miga nema u ovom trenutku. Šešelj bi mogao da izgubiti mandat, po zakonu, da to želi Vučić, kada bi se taj postupak pokrenuo u Skupštini Srbije, tzv. admonistrativini otpor. Većina poslanika koju drži Vučić su ustvari već rekli da ne vide da tu ima razloga da Šešelj izgubi mandat. Sve u cjelini, bojim se da će sve ovo da se nastavi".

Radiosarajevo.ba: Kako vidite budućnost regionalnih odnosa u kontekstu slučajeva poput Šešeljevog?

"Njegovi ispadi će opterećivati odnose s Hrvatskom. Što se tiče EU, ona je manje-više indiferentna. Bila je neka reakcija, ali Mogherini (šefica eurodiplomatije) je rekla da je i nju maltretirao u Skupštini Srbije, što je komično. Jer dok je ona govorila, oni s pjevali, vikali, bio sam u Skupštini tada. Policajci u civilu, prvi put sam tada to vidio, stajali su blizu Mogherini ako bi "Šešeljevci" krenuli, da je zaštite. Ne znam zašto je Mogherini napravila analogiju da on prijeti Hrvatima. Prijeti Žigmanovu i to time da će mu uraditi isto ono što je radio Hrvatima u Hrtkovcu! Evropa je koncentrisana isključivo na odnose Beograda i Prištine, nju jedino interesuje da se taj problem razriješi. Šešelj ih ne zanima. Evropa je selektivo zainteresirana za Balkan, samo za neke probleme u datom trenutku. U ovom trenutku Šešelj ih ponajmanje zanima. Ne očekuje da će nešto bitno Evropa reagovati. Reagovat će Hrvatska kad se tiče regiona. BiH odlično zna Šešelja, tamo je slao dobrovoljce, zna ga i Hrvatska. Prije svega će narušiti odnose sa Hrvatskom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije