Zapaljive reakcije iz Beograda: "Ono što radi Milo, nisu nam ni Turci radili"

Radiosarajevo.ba
Zapaljive reakcije iz Beograda: "Ono što radi Milo, nisu nam ni Turci radili"

Usvojeni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, izazvaop je burne reakcije u Srbiji.

Beogradski historičar Predrag Marković ocijenio je da je "vlast u Podgorici prevazišla najveće neprijatelje srpstva - ustaše i Oslobodilačku vojsku Kosova".

''Milo Ðukanović je ovog puta spojio dvije tradicije - ustašku, sa osnivanjem crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva - ustaše i OVK'', rekao je Marković za Tanjug.

"Namjera crnogorskih vlasti je da istjera SPC iz Crne Gore", rekao je Aleksandar Raković, također historičar iz Beograda.

"Napad na SPC će uslijediti ove godine povodom 800 godina autokefalnosti SPC", smatra Raković i dodaje da će predloženi zakon biti usvojen na jesen.

Ovom temom se s jednakim ocjenama bave i beogradski listovi.

"Kreću na svetinje, udaraju Srbiju", pišu "Večernje novosti".

"Milo pravi eparhiju škaljarsko-kavačku", piše dnevni list "Politika".

"Ono što radi Milo, nisu nam ni Turci radili", piše dnevni list "Kurir".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije