Zagreb: Komemoracija za bleiburške žrtve na Mirogoju

AA
Zagreb: Komemoracija za bleiburške žrtve na Mirogoju
Foto: AA / Zagreb

Visoki vjerski i politički predstavnici na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem obilježili su 75. godišnjicu Bleiburga i Križnog puta polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vijence su položili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako je u Sarajevskoj katedrali misa za Bleiburg održavana svake godine.

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda (PBV) Vice Vukojević dodao je kako se mise za bleiburške žrtve održavaju u 189 hrvatskih katoličkih župa u svijetu, od Australije do Amerike.

Molitvu za žrtve na Bleiburgu i križnih putova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Islamsku molitvu za žrtve sa Bleiburga islamske vjeroispovijesti predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić.

Vijenac su ispred organizatora komemoracije, Počasnog bleiburškog voda (PBV), položili Vladimir Šeks i Vice Vukojević.

Na Bleiburškom polju ranije je održana manja komemoracija uz polaganje vijenaca i molitvu, no zbog pandemije koronavirusa, ove godine izostavljeno je masovno obilježavanje.

Komemoracija se ove godine održava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji, glavni organizator je Počasni bleiburški vod (PBV), a suoganizator u liturgijskom dijelu je dušebrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupska konferencija BiH, dok je pokrovitelj komemoracije Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije