Zagreb istražuje incident na turniru na Ilidži: 'Djeca nisu kriva...'

6
Radiosarajevo.ba
Zagreb istražuje incident na turniru na Ilidži: 'Djeca nisu kriva...'
Foto: Šampion Junior Kup / Sa turnira na Ilidži

Hrvatski nogometni savez zatražio je hitno očitovanje nadležnog nogometnog saveza o incidentu na malonogometnom turniru u Sarajevu.

Protekli vikend dječaci iz splitskog kluba, u dobi od sedam do 13 godina, skandirali "Ubij, ubij Srbina" dok su na terenu bili mali nogometaši kluba Zvezdara iz Beograda.

"Nakon zaprimljenih službenih podataka bit će moguće poduzeti odgovarajuće mjere. Ministarstvo turizma i sporta najoštrije osuđuje bilo kakve oblike nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog te bilo kakve oblike nacionalizma, rasizma, homofobije i svih drugih oblika diskriminacije i nesportskog ponašanja, pogotovo na sportskim terenima", poručili su iz Ministarstva.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Džafer Hrvat potvrdio: Državljani Srbije su pravili incidente tokom turnira na Ilidži

Džafer Hrvat potvrdio: Državljani Srbije su pravili incidente tokom turnira na Ilidži

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izrazila je zabrinutost zbog incidenta i upozorila da "država treba dosljednom provedbom propisa pokazati da vodi jasnu politiku nulte tolerancije prema nasilju u sportu i na sportskim tribinama".

Redovno upozoravam da izostanak reakcije na slučajeve nasilja i izrazi netrpeljivosti i govora mržnje mogu ostaviti negativne posljedice i utjecati na porast nasilja nad djecom i među djecom" prenosi Jutarnji list

"Također, u takvim se slučajevima očekuje i načelna reakcija navijačkih udruženja i njihovo jasno očitovanje i osuda nasilja. Naime, navijačka udruženja imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima. Slučajevi poput ovoga, ukazuju na potrebu jačanja i unapređivanja obrazovanja o ljudskim pravima, razvoj tolerancije i poštovanje različitosti u okviru odgojno-obrazovnog sistema."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije