Za Plenkovića je čekanje na granicama "neodrživo"

Anadolija
Za Plenkovića je čekanje na granicama "neodrživo"
Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Hrvatska iskoristiti sva moguća sredstva kako bi riješila problem gužvi na graničnim prijelazima.

Poručio je da je stroga primjena europske uredbe o kontroli granica za Hrvatsku "neodrživa".

"Za Hrvatsku, zemlju koja se priprema za Schengen i želi dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma jednostavno je neodrživa ovakva provedba uredbe na granici s članicama EU, čija je članica i Hrvatska", rekao je premijer na sjednici vlade.

Taj problem "za nas kao turističku zemlju u kojoj turizam ima 18 posto udjela u BDP-u, a i uopće za jedno normalno funkcioniranje prometa i sigurnosti, ne može prihvatljiv", naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je zbog gužvi Hrvatska prešla sa sustavne na ciljanu graničnu kontrolu, što je učinila i Mađarska, no ne i Slovenija. 

"U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate, kroz dijalog u okviru Europskog vijeća, da ovaj problem riješimo", naglasio je.

Dodao je da će to biti jedna od glavnih zadaća vlade u idućem razdoblju, uz nastavak priprema za što brže ispunjavanje schengenskih kriterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije