Vučićevi mediji šute: Von der Leyen se odbila susresti s premijerom Srbije zbog Rusa

17
Radiosarajevo.ba
Vučićevi mediji šute: Von der Leyen se odbila susresti s premijerom Srbije zbog Rusa
Foto: Anadolija / Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u petak, 25. oktobra u nastavku svoje zapadnobalkanske turneje, započela dvodnevni posjet Srbiji.

Sastala se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ali je otkazala susret sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EK Eric Mamer.

Razlog otkazivanja susreta je današnji sastanak šefa srbijanske vlade sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

Nova realnost stanovništva u BiH: 'Kredit sam uzela da preživim'

Nova realnost stanovništva u BiH: 'Kredit sam uzela da preživim'

Ursula vn der Leyen je u Beograd stigla u okviru četvorodnevne turneje na Zapadnom Balkanu, a u petak se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije.

Kako su izjavili iz press službe Evropske komisije, u saopćenju za javnost premijera Srbije najavljeno je jačanje saradnje Srbije i Rusije u oblasti ekonomije i drugih politika.

Ursula von der Leyen u Donjoj Jablanici: 'Evropa je s vama, nismo ovdje nakratko nego dugoročno'

Ursula von der Leyen u Donjoj Jablanici: 'Evropa je s vama, nismo ovdje nakratko nego dugoročno'

"U tom kontekstu, planirani sastanak više nije imao nikakvu svrhu", rekli su iz pres službe.

Miloš Vučević je razgovarao je s Maksimom Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dvije zemlje, saopšteno je ranije tokom dana iz Vlade Srbije.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopćenju Vlade Srbije se navodi i da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

Na kraju, dodajmo i to da o otkazivanju ovog sastanka u medijima bliskim režimu srbijanskog predsjednika Vučića još uvijek nema ni slova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije