Vučićev spektakl prerastao u farsu, Srbija u nevjerici zbog 23-metarskog spomenika

19
Radiosarajevo.ba
Vučićev spektakl prerastao u farsu, Srbija u nevjerici zbog 23-metarskog spomenika
Foto: Beoinfo / Spomenik Stefanu Nemanji

Dugoočekivani nacionalni i politički spektakl Vučićeva režima, otkrivanja spomenika osnivaču srpske državnosti i srednjovjekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu, kod glavne željezničke stanice, pretvorio se u svojevrsnu farsu i izazvao nedoumicu u javnosti.

Naime, taj monumentalni spomenik visok 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i težak 80 tona, rad ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova (procijenjen na 12 miliona eura), na kraju ne izgleda onako kako je bio predstavljen na maketi, koja je pobijedila na međunarodnom izboru prije pet godina.

Dakle, osnivač prve srpske države, u desnoj ruci drži mač, iako je prema projektu trebao držati križ, što je i logično, s obzirom na to da u lijevoj ima tekst Hilandarske povelje (Hilandar je jedan od najvažnijih manastira SPC-a i nalazi se na Svetoj gori Atos u Grčkoj).

Srbijanska javnost bila je iznenađena tom nenadanom promjenom, pogotovo jer i kipari i umjetnici, govore da je položaj tijela Stefana Nemanje neprirodan za držanje mača.

I sam Rukavišnjikov kazao je kako je bio iznenađen kada su mu iz Beograda tražili da umjesto križa stavi mač, ali on se nije bunio jer ispunjava želje naručitelja, piše Jutarnji.

Za beogradski list Danas povjesničarka umjetnosti Aleksandra Davidov kaže kako je najsimptomatičnije da Stefan, zadržavajući isti položaj tijela, umjesto predviđenog križa, drži mač. Uzmite u obzir razliku u težini između ta dva elementa, i utjecaj težine mača na položaj tijela. Visoko uzdignuti mač bi značio da je figura u zamahu i u snažnom pokretu, što nije slučaj.

Spomenik Stefanu Nemanji - undefined

Foto: Beoinfo: Spomenik Stefanu Nemanji

Na planu simbolike, zamjena križa s visoko uzdignutim mačem ukazuje na to da je ratnički karakter Stefana Nemanje primaran. Izmijenjeni upadljiv detalj - mač umjesto križa - zvuči kao da nam neko kaže:

"Laki je malo nervozan, pa zato mlati mačem". Ali taj Laki nema veze s velikim županom Stefanom Nemanjom, tj. Svetim Simeonom Mirotočivim. Više podsjeća na riječi jednog realnog lika: "Niko ne sme da vas bije", od kojih nam se svima ledi krv u žilama - kaže Davidov za Danas.

Prema ocjenama stručnjaka, stavljanje mača umjesto križa Stefanu Nemanji u ruku je ratna poruka koju aktualna vlast Aleksandra Vučića šalje svima oko sebe, u prvom redu susjednim zemljama.

Tako i profesor filozofskog fakulteta Nenad Makuljević za taj beogradski list ističe kako je spomenik prepun ikonografskih nedosljednosti i karakteriziraju ga stalne izmjene pojedinih detalja i povećanje dimenzija - postavljanje uzdignutog mača umjesto križa značajna je ikonografska transformacija.

Dva sata prije svečenog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ispred Filološkog fakulteta u Beogradu počeo protest na kom su se okupljenima obratili vizuelni umjetnik i pisac Dejan Atanacković, istoričarka umjetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i Irina Subotić istoričarka umjetnosti, piše Nova.rs.

Naime, Ćorović je istakla "da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti".

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije