Vučić uoči presude Mladiću: Ovo je teška situacija za srpski narod

8
AA
Vučić uoči presude Mladiću: Ovo je teška situacija za srpski narod
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) naredne će sedmice izreći pravomoćnu presudu zločincu Ratku Mladiću koji je u prvostepenom postupku u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će dan izricanja presude odnosno 8. juni biti teška situacija za srpski narod, jer će pored izricanja presude Ratku Mladiću, istog dana biti održana i redovna sjednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu,prenosi Anadolija.

U razmaku od nekoliko sati biće presuda Mladiću, te izvještaj u kojem se očekuje kritika rukovodstva Srbije zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da postoji i jedan tehnički problem u vezi sa sjednicom SB UN-a, jer će glavni tužilac i predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN, Serž Bramerc i Karmel Ađijus, moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno.

"Nadam se da će mi biti omogućeno, a ako ne bude, moraćemo da nađemo način da stignem do Njujorka jer imam pravo da prisustvujem sednici uživo", kazao je Vučić.

Dodao je da je rezidualni mehanizam Srbiji dodijelio samo jedan slučaj, a BiH 13 i da su to mnogo ozbiljniji slučajevi od Jojića i Radete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije