Vučić u Washingtonu: U narednih nekoliko dana nova povlačenja priznanja Kosova

Tanjug
Vučić u Washingtonu: U narednih nekoliko dana nova povlačenja priznanja Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Vučić je u Washingtonu rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju za povlačenje priznanja Kosova, "ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo".

"Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu htjeli da prihvate", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse i istakao da SAD nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamjenu za ukidanje taksi koje je Priština nametnula na proizvode iz Srbije i BiH.

"Ako ukinu takse, onda možemo da razgovaramo o daljem dijalogu, odnosno u kom formatu će dijalog biti nastavljen i o kojim temama", rekao je Vučić i dodao da u ovom trenutku razgovori Beograda i Prištine mogu da se vode samo o pitanjima koja nisu suštinska, odnosno statusna.

On kaže da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao na to da SAD treba da budu otvorene prema Srbiji kada je riječ o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da zamjeraju Beogradu kada oružje nabavlja od drugih partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije