Teške optužbe Vučića iz Beograda: Sarajevo pokušava da nas uvuče u sukobe

24
AA
Teške optužbe Vučića iz Beograda: Sarajevo pokušava da nas uvuče u sukobe
FOTO: AA / Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obraćanja javnosti nakon sastanka sa kosovskim Srbima da je pokušao da objasni Srbima sa Kosova da "neki u regionu igraju protiv Srbije".

Ukazao je da "neki u regionu" žele da Srbiju obilježe kao nekoga ko je "protiv zapadne civilizacije", kako bi Srbiji "postavili zamku i uvukli je u sukob" koji bi ona izgubila i zauvijek bila proglašena "za takozvanu parija državu", nakon čega bi joj bile uvedene sankcije.

Tu vrstu "klopke", kako ju je nazvao Vučić, Srbija mora da izbjegne, "jer je bukvalno uvlače u sukobe".

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Dodao je da "tu veoma dobro koordinisanu akciju" protiv Srbije "ne vode slučajno dijelovi Podgorice, cijela Priština i dijelovi Zagreba, Sarajeva i drugih iz regiona kojima Srbija nikada nije dovoljno slaba i mala da za njih ne bi bila suviše velika i da je ne bi napadali".

Vučić je naglasio da su vlasti u Prištini od Srbije tražili da de fakto prizna nezavisnost Kosova kako bi tamošnjim Srbima zauzvrat bilo omogućeno da glasaju na srbijanskim izborima, ali da to Srbija ne može i neće da prihvati jer "ničija vlast nije toliko važna kao naša država".

Rekao je da to nije samo pitanje da li će ljudi moći da glasaju i pitanje da li su ućutkani, već da je pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosovu.

Takođe je istakao da se prvi put u razgovorima sa svim predstavnicima Srba sa Kosova dogodilo da "nisu mogle da budu usaglašene aktivnosti" i naveo da su ga pomalo iznenadili "nešto radikalniji prijedlozi" Srba sa Kosova, pa ih je zamolio da se "malo strpe i razmisle".

Vučić je kazao da su Srbi sa Kosova gotovo jednoglasno tražili ne samo da istupe odmah iz svih kosovskih institucija, već i da 435 policajaca na sjeveru Kosova napusti regionalnu policiju, i dodao da su se sa tim saglasili i Srbi sa juga Kosova koji su do sada bili za ostanak u institucijama.

Vučić je naglasio da nije shvatao da su Srbi sa Kosova spremni da žrtvuju "sve svoje" i da su neki od kosovskih Srba govorili i da su "spremni za sukobe", a neki i da napuste Kosovo, ali da ih je zamolio da ostanu i čuvaju "naša ognjišta".

Dodao je da je obavijestio ambasadore Kvinte o razgovorima sa kosovskim Srbima i da očekuje da će Kvinta "jasno osuditi ponašanje Prištine, da to neće biti priča od dvije strane".

Ukazao je da je ambasador Rusije u Beogradu u potpunosti razumio stavove Srbije, a da je otpravnik poslova Kine prenio stavove Srbije Pekingu.

Vučić je rekao da je iz razgovora sa kosovskim Srbima "razumio" da oni u narednim danima žele da organizuju proteste i da se u to "ne miješa jer je to njihovo demokratsko pravo".

Tokom dana održana je i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao Vučić.

Predsjednik Srbije je izrazio nadu da će zemlje Kvinte da osude ponašanje Prištine.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da neki u regionu "igraju igru protiv Srbije".

"Žele da nas obilježe kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbjegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, piše Borba.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije