Vučić održao govor na sendvič mitingu: 'Kad su Srbi ujedinjeni i zajedno, ne može nam niko ništa'

12
A. Čančar
Vučić održao govor na sendvič mitingu: 'Kad su Srbi ujedinjeni i zajedno, ne može nam niko ništa'
FOTO: AA / Veliki broj građana stigao na skup 'Srbija nade'

Veliki broj građana okupio se danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu kako bi prisustvovali mitingu "Srbija nade" koji organizuje vladajuća Srpska napredna stranka. Barem je bio veliki broj, dok ih kiša nije "potjerala", pa su se mnogi udaljili prije nego što su govori i počeli.

A, na tzv. "sendvič-mitingu" govore su držali brojni zvaničnici, među kojima su i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je hvalio Slobodana Miloševića...

Skup nije mogao proći i bez govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem je publika uzvikivala 'Aco, Srbine' uz gromoglasni pljesak... 

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

"Beskrajno vam hvala što ste u ovolikom broju došli na plato, hvala vam što vas kiša, koja cijeli dan pada, nije otjerala odavde i što se pokazali koliko ste uporni i koliko ste spremni da se borite za normalnu i pristojnu Srbiju", poručio je Vučić u uvodnom obraćanju.

Nakon uvodnog obraćanja, minutom šutnje prisutni su odali počast stradalima u dvije masovne pucnjave koje su se dogodile u Beogradu.

"Danas moramo da pokušamo da čujemo, pitanja i odgovore, muku, nedoumicu, strah i sumnju.. Dužni smo to djeci koju smo izgubili, dužni smo to i djeci koja trebaju da odrastu. Od nas dobrim dijelom ovisi i to kako će rasti. (...) Čemu ćemo da učimo djecu? Hoćemo li da ih učimo mržnji ili ljubavi, razmijevanju ili svađama, podjelama ili zajedništvu, istim pravima za sve...", dodao je Vučić.

Kako kaže, večeras je htio da priča na drugačiji način... ali je onda opet okrenuo priču pa rekao kako su današnja dešavanja na Kosovu namjerno izazvana.

"Značajan broj muškaraca sa sjevera dođe u Beograd do Kosova i Metohije da bi napali na opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leopsaviću. Na sve to, šutili su predstavnici Kvinte. (...) Čim se završi ovaj veličanstveni skup mi ćemo da imamo sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost da govorimo o onome šta će biti na Kosovu i Metohiji, a plašim se mnogo toga lošeg jer znam sa kim imamo posla. Zbog toga, a i svega što se dogodilo, jedinstvo i sloga potrebniji su sada više nego ikada", 

Vučić je iskoristio i nekoliko minuta slave da se zahvali prisutnima i kaže koliko ih voli jer stoje na kiši i jer toliko 'vole svoju Srbiju'. Dotakao se i svih problema sa kojima se narod Srbije susreće, između ostalog, i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS.

"Kada smo ujedinjeni i zajedno, tada ljudi, niko nam ne može ništa. Imamo rat u Ukrajini, imamo snažne udare na naše ljude na Kosovu i Metohiji, toliko muka i pritisaka i na naš narod u RS-u. Kada sve to imate u vidu, jasno vam je koliko nam je to jedinstvo potrebno", istakao je Vučić.

Dodao je kako se na današnjem mitingu okupilo i više od 50.000 ljudi (?), te pozvao prisutne da se zapitaju koliko su života na taj način 'spasili i sačuvali'.

"Važno je da država preduzima mjere. Uveli smo policajce u škole, svuda. Mnogo psihologa i pedagoga koje nismo imali koje dosada nismo imali. I još mnogo toga imamo da uradimo kako bi se osjećali sigurnijim", kazao je Aleksandar Vučić.

Na sendvič mitingu izjavio je kako su dvije tragedije koje su zadesile Srbiju, iskoristili političari za vlastitu slavu. Kako kaže, ne može da cijeni političare koji su ušli u anale beščašća.

"Ti političari zaslužuju prezir, a naš narod zaslužuje poštovanje. Pozivam i te političare o kojima mislim sve najgore - pozivam ih na razgovor, na dijalog, moja vrata su od sutra otvorena za svakog od njih da rješavamo probleme u institucijama. Nisu autoputevi mjesta gdje se rjšavaju problemi", izjavio je.

Vučić je izjavio da 'im' je sve vrijeme bila jedna želja - kako da sruše Vučića i vlast.

"Prelaznih vlada neće biti. Dok sam živ to vam neću potpisati. Vlast će se birati na izborima narodnom voljom, a ne upadima u institucije i prijetnjama na ulici. Pohvalite mjere koje smo donijeli, jer to su mjere koje smo donijeli i za vašu djecu. Da se zahvalite što smo ukinuli rijalitije jer ot vam je bilo mnogo važno", dodao je predsjednik Srbije, čiji je govor nekoliko puta prekidan povicima "Aco, Srbine, Aco, Srbine...", što je on dočekao osmijehom i navijanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije