Vučić: Obećao sam da Srbija neće biti uzročnik problema u BiH

7
Radiosarajevo.ba
Vučić: Obećao sam da Srbija neće biti uzročnik problema u BiH
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Što se tiče odnosa Srbije po pitanju pravne i poltičke prirode sukoba u Ukrajini mi smo se izjasnili nedvosmisleno, jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili djelimično očekivano za razliku od svih ostalih", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kako je rekao, bilo je riječi o dvije velike teme.

"Jedna se tiče odnosa prema ratu, ukazao sam na opredjeljenje Srbije o prirodi tog sukoba, dva puta o važnim glasovima u UN i OEBS-u, govorio sam o problemima sa kojima se Srbija suočava i ključno pitanje, a to su regionalni odnosi.

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Imali smo otvoreni razgovor i zahvalan sam Scholzu na tome. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini, ali ono što sam obećao Scholzu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema, a kada nešto obećamo, svoju riječ držimo i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost. Nisam želio da komentarišem bestidne tvrdnje nekih da će Srbija da izazove sukobe", rekao je.

Poručuje da vjeruje da će biti snage da se dođe do određenog napretka u dijalogu s Prištinom.

"Dat ćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju. Za sve koji govore da Srbija nekog ugrožava, riječ je o bestidnoj neistini, to sam rekao kancelaru i to ponavljam, a da li govorim ja istinu ili neki drugi, vrijeme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira kancelar. Ja mislim da naša riječ nešto znači i da svi dobro razumiju ko govori istinu.

Kada čujete koje su teme u pitanju, razgovor nije lak, kada razgovarate s Njemačkom, morate da imate najveću dozu ozbiljnosti, Scholz je učinio sve da imamo fer razgovor, nadam se da ću uskoro moći da pokažem gostoljubivost srpskog naroda u Beogradu", rekao je predsjednik Srbije, prenosi N1

Scholz se ranije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o viznoj liberalizaciji za Kosovo, situaciji u regionu i saradnji. Na poziv njemačkog kancelara, u Berlinu boravi i specijlani predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Na inicijativu Scholza, večeras će biti organizovana radna večera, kojoj će prisustvovati Lajčak, Vučić i Kurti. Na večeri bi trebalo da budu i specijlani njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin i jedan od Scholzovih savjetnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije