Vučić nakon polaganja zakletve: Situacija je alarmantna

1
Radiosarajevo.ba
Vučić nakon polaganja zakletve: Situacija je alarmantna
Foto: Telegraf.rs / Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini za drugi mandat, rekao je da želi da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

"Formiranje nove vlade je od presudnog značaja imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, tešku situaciju. Već danas svi zajedno moramo da razmišljamo, a ne mogu sam, kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebna vlada, a radit će ona koja ima pun legitimitet, a ne u tehničkom mandatu. Moramo da se bavimo novim sankcijama, u kojima možemo ponovo biti oštećeni pa ćemo moliti evropske partnere da budemo pošteđeni", istakao je on.

Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

"Uvjeren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih savjeta i molbi i vjerujem da će mandatar donijeti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovdje upravo kao i mi", istakao je on.

Vučić je naglasio da zna da se kaže pripadnici nacionalnih manjina, ali da on radije govori o divnim građanima, narodima, koji ne pripadaju većinskom narodu, a koji su uvijek bili uz Srbiju, pomagali i zajedno sa nama dijelili dobro i zlo i riješavali sve muke i probleme.

Vučić je poručio da nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdijevanjem Srbije energentima.

"Situacija je alarmanta i važno je da u najkraćem roku formiramo vladu, da se posvetimo tome, da izdvojimo veliki novac i obezbjedimo sigurnost građana tokom zime", rekao je Vučić u parlamentu.

Ukazao je da su javne finansije stabilne, zahvaljujući dobrom radu, stabilnosti koju su čuvali, i zato je, ističe, od velikog značaja da je i dalje čuvaju.

Vučić je naglasio da hrane ima dovoljno, i da će je biti dovoljno, a da će svi pokušaji destabilizacije tržišta propasti, jer država nikoga ne obmanjuje kada kaže da svega ima dovoljno.

On je dodao da predstoje veliki, ključni reformski zadaci koji će da bole mnoge, od nove energetske politke, obrazovanje i nauke, što mora da bude suština napretka u budućnosti, piše Telegraf.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije