Vučić otkrio detalj iz razgovora s Putinom koji bi mogao zanimati cijeli svijet

3
Radiosarajevo.ba
Vučić otkrio detalj iz razgovora s Putinom koji bi mogao zanimati cijeli svijet
Foto: EPA / Vučić otkrio detalj iz razgovora s Putinom koji bi mogao zanimati cijeli svijet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Tema razgovora bio je rat u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova, kao i cijena plina za Srbiju, saopštio je Kremlj.

"Održan je telefonski razgovor predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi nesmetane isporuke prirodnog gasa Srbiji", navodi se u saopštenju.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

"Nastavljena je razmjena mišljenja o brojnim međunarodnim temama – situaciji u Ukrajini i razvoju situacije oko Kosova", dodaje se u tekstu.

Vučić je rekao da je imao konstruktivan razgovor sa ruskim liderom.

"Imali smo vrlo dobar razgovor, govorili smo o više tema, najvažnija za nas je bila naši bilateralni odnosi. Za nas je bilo najvažnije istek gasnog sporazuma, 31. maja. Ono što mogu da kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da mu je Putin rekao kakva je situacija na terenu, na ratišitu, kao i da postoji sporazum koji je na stolu u Moskvi i Kijevu, ali da to nije tema, kako je rekao, kojom Srbija mora da se bavi.

"Rekao sam da želimo što prije uspostavljanje mira, rekao mi je i da postoji ponuđeni ugovor sa kojim su upoznati i koji je na stolu u Kijevu, Moskvi i centrima Zapada. Ali nije na meni da pričam o tome. Nadam se da će se mir uspostaviti, a za to se Srbija zalaže", rekao je Vučić.

On je rekao da mu je Putin rekao da kad god ima potrebu može ponovo da ga pozove.

Vučić je ukazao da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vrijeme biti usmjereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rješavanje nabavke energenata i hrane.

Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovor sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verheyom, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

"To se ne zna kad ko dolazi. To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Von Kramon će da govori u svoje ime i europarlamentaraca, i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove", objasnio je on.

Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, da dobro čuje šta misli Von Kramon, i mnogo više komesar, jer on predstavlja izvršnu vlast Unije, prenose srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije