Vučić jedno priča, drugo radi: Kupuje oružje kao da sutra ne postoji

5
Radiosarajevo.ba
Vučić jedno priča, drugo radi: Kupuje oružje kao da sutra ne postoji
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

"A ovi koji misle da su najjači, a veoma su jaki, oni ne znaju, još ih nismo obavijestili da nešto uskoro stiže u Srbiju, a mnogo prije će stići nego to što su oni kupili i čime se hvale." Ovim je riječima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao hrvatsku kupovinu 12 francuskih borbenih višenamjenskih aviona Rafalea za više od milijardu eura.

Srbija jača vojsku kako je više niko ne bi mogao ponižavati "kao devedesetih i dvijetisućitih godina", dodao je Vučić na skupu povodom 13. godišnjice svoje Srpske napredne stranke pred više od 15.000 članova u Štark Areni. Da se Srbija ozbiljno naoružava, naravno, nije vijest od jučer, kao ni Vučićeva već standardna retorika o tome da se nad Srbima "više neće ponavljati oluje, bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske", piše Index.hr.

Deutsche Welle je tako još lani u svojoj analizi pisao o energičnoj srpskoj kupovini naoružanja koja, prema kritičarima, izgleda kao skupi "spektakl" bez jasne strategije, plana i cilja.

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

"Predsjednik Vučić liči na trgovačkog putnika koji po svijetu ugovara poslove poput izvoza i nabavke naoružanja, i to u tajnosti i bez jasne predstave što su dobiti, a što posljedice po građane Srbije, odnosno koliko koštaju te vanjskopolitičke avanture", komentirala je tada za DW Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku. Dodala je da se Vučić u poslovima oko oružja - premda nema takve ustavne ovlasti - brzo i lako sporazumijeva s autoritarnim liderima, ali da državni novac troši i onda kada je pod pritiskom.

Vučić najavio povećanje vojnog budžeta za 500 miliona eura

Vučić je i sa sastanka s rukovodstvom ministarstva obrane i vrhom vojske Srbije u Nišu ovog vikenda poručio da se sigurnosna situacija u regiji i svijetu komplicira, zbog čega Srbija "mora razvijati i dodatno osnažiti svoje vojne kapacitete".

"Na godišnjoj razini uložit ćemo 500 miliona eura više nego ranije. Ništa ne slutimo, nećemo nikoga napasti, ali ćemo biti u stanju odbraniti našu zemlju i naše nebo i naše građane", rekao je predsjednik Srbije i dodao: "Kad to više nije igra mačke i miša, to znači da više nitko neće moći vas napasti i da ste osigurali sigurnost za svoju djecu."

Vučić, koji se suočava s jednim skandalom za drugim i kojeg kritičari u zemlji i inozemstvu s dobrim razlozima optužuju za autoritarnu vladavinu i potkopavanje pravne države, trodiobe vlasti, građanskog pluralizma, slobode medija i drugih demokratskih temelja, svoj kredibilitet pokušava zadržati narativom da su on i njegov SNS zaslužni za ekonomski preporođenu i sve jaču Srbiju koja se podiže kao "feniks iz pepela" - kako je rekao novinaru Economista, pokazujući mu pogled s terase predsjedničke palače na panoramu Beograda punu novih nebodera.

No, ostale države bivše Jugoslavije zabrinute su da se i srpska vojska - koja je kao tadašnja JNA imala ključnu ulogu u krvoproliću u ratovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i kasnije na Kosovu - također diže iz pepela.

I nije trebalo dugo čekati da Vučić počne zveckati naoružanjem te obnovljene i modernizirane vojske. Krajem septembra je, podsjetimo, zbog spora s Kosovom (čiju neovisnost Srbija ne priznaje) oko registarskih tablica i protesta kosovskih Srba koji je izbio poslao vojne avione i helikoptere da lete u neposrednoj blizini granice, a vojnike s oklopnim vozilima poslao je na dva kilometra od te granice.

Nije stao na tome, već je uputio bizarni i dvosmisleni ultimatum NATO-u da će, ako ne reagira "u roku od 24 sata" u slučaju da Kosovo "nastavi pogrom stanovništva", srpska vojska "reagirati i neće dozvoliti reprizu 1995. i 2004. godine", aludirajući na to da će ući na teritorij Kosova. To se na kraju, naravno, nije dogodilo.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije