Vučić: Građani Srbije bili su žrtve agresije prije 20 godina

Agencije
Vučić: Građani Srbije bili su žrtve agresije prije 20 godina
Na današnji dan prije 20 godina, nakon niza pokušaja međunarodne zajednice da se riješi kosovska kriza, iz baze u Avianu poletjeli su prvi avioni i izveli udare na tadašnju SR Jugoslaviju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "ono što se dogodilo 1999. godine bila agresija NATO-a" i da se ne plaši da to nazove pravim imenom, kao i da su građani Srbije bili žrtve.

"Ponosan sam što se ne stidimo i ne plašimo da budemo žrtva i da kažemo da jesmo žrtva i da stvari nazovemo pravim imenom. Јer, ti isti su nas tjerali, i tjerali su sve naše medije, čak i državne, da to nazivaju NATO kampanjom, čak ne ni NATO bombardovanjem, nego kampanjom, kao da je to kampanja za izbore. To je NATO agresija i mi to umijemo da kažemo", rekao je Vučić.

On je rekao novinarima u Sremskoj Kamenici da građani Srbije danas treba da budu sigurni u svoju budućnost, jer se zemlja oporavila u odnosu na to vrijeme, nezavisna je i neuporedivo snažnija ekonomski, ali i vojno.

Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da se u Srbiji već pet godina obilježava na ozbiljan način godišnjica NATO "agresije", što se sprovodi i neka vrsta nacionalne konsolidacije.

"Šaljem poruku da takve stvari nikada više ne smiju da se ponove, govorim da nam je potreban dobar i pristojan odnos sa NATO savezom, da nikada Srbiju ne dovedemo u takvu poziciju. Ali, nam je takođe važno da ne zaboravimo zločine koje su nad našim narodom i djecom počinili. Neko je uvijek sa svojim narodom, neko ide tog dana u Washington i to su različiti pristupi",  istakao je Vučić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije