Vučić ga postrojavao, Drašković imenovao: Umro bivši ambasador Srbije u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Vučić ga postrojavao, Drašković imenovao: Umro bivši ambasador Srbije u Sarajevu
Foto: Danas / Grujica Spasojević

Grujica Spasović, bivši novinar i diplomata, prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od vlasnika i osnivača lista "Danas", preminuo je u 70. godini, poslije duge i teške bolesti.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih "Susret", da bi karijeru nastavio u "Večernjim novostima".

Od 1980. je glavni i odgovorni urednik "Omladinskih novina". Prije odlaska u Borbu, 1989, bio je jedno vrijeme glavni urednik revije "Duga". Nakon što je Miloševićev režim preuzeo Borbu, sa većinom kolega prelazi u "Našu Borbu", a nekoliko godina kasnije učestvuje u osnivanju "Danasa", u kojem je glavni urednik od prvog broja.

Prošao je s listom sve njegove najteže faze, pogotovo one prije demokratskih promjena 5. oktobra 2000. godine, držeći se nepokolebljivo kursa otvorenog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva.

Tokom tri mjeseca NATO bombardovanja Srbije, svaki radni dan je Grujica Spasović je završavao u Ministarstvu informisanja čekajući, kako je govorio, "zeleno svjetlo od cenzora".

"Najčešće sam bio kod ministra Aleksandra Vučića i njegove zamjenice Radmile Višić. Hoću da budem pošten do kraja, mnogo sam više problema imao sa tom Višićkom nego sa Vučićem. Njoj je sve smetalo, svega se plašila. To je išlo dotle da sam joj jednom prilikom rekao da list narednog dana neće izaći i da ne mogu više da trpim ovo mučenje i ponižavanje, rekao je Spasović u jednom od skorašnjih intervjua Danasu.

Nakon novinarske, počinje diplomatsku karijeru: Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković 2006. imenovao ga je za ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini, a nakon što je završio mandat u Sarajevu (2011) vratio se u Danas u kojem se posljednjih godina bavio izdavačkom djelatnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije