Vučić: Bit ću dosadan ko stjenica i insistirati da Trump dođe u Srbiju

Radiosarajevo.ba
Vučić: Bit ću dosadan ko stjenica i insistirati da Trump dođe u Srbiju
Američki senator i predsjednik senatskog pododbora za europsku i regionalnu bezbednosnu saradnju Ron Johnson izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbiji mjesto uz zapadne demokratije i da sa njima treba da sarađuje.

On je na konferenciji za novinare, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da je vodstvo od ključnog značaja za Srbiju i region. 

„Vučić brine za ljude u Srbiji, ali i regionalnu stabilnost. Shvatio sam koliko je od ključnog značaja vaše vodstvo i koliko je ono važno za region. Nadam se da će vaše građanstvo shvatiti da treba da budete oslonjeni na zapadne demokratije”, rekao je JoHnson. 

Upitan šta misli o ruskom utjecaju na Balkanu, Johnson je kazao da bi volio da je Rusija “prijateljski rival zapadnoj civilizaciji” i da Sjedinjene Američke Države stoje spremne da postanu prijatelji, ali i rivali sa Rusijom. 

“Bit će to na gospodinu (Vladimiru) Putinu da donese tu odluku”, rekao je Džonson. 

On je dodao da se nada da Srbija i Vučić neće dozvoliti da se dodjeli imunitet pripadnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, jer to neće biti u interesu privrede Srbije i investicija iz zapadnih zemalja. 

“Da bi kapital ovdje došao potrebno vam je manje korupcije i vladavina prava, a na žalost predsjednik Putin demonstrira nešto suprotno”, rekao je Džonson. 

Vučić je govoreći o tom humanitarnom centru kazao da će Srbija samostalno donositi odluke koje su u njenom interesu. 

On je kazao da je sa Johnsonom večeras razgovarao o ekonomiji, europskim integracijama i unutrašnjem dijalogu o Kosovu, ali i briselskom dijalogu sa Prištinom. 

“Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji - interni dijalog i dijalog sa Prištinom i kako i na koji način da pokušamo da razumno i realistično svi zajedno sa Zapadnog Balkana pristupimo rešavanju tih problema”, rekao je Vučić. 

On je kazao da ti razgovori nisu laki ni u Srbiji ni na međunarodnoj sceni.

“Gledamo kako da sačuvamo naše interese i pokušamo da budućnost Srbije ne opterećujemo onim za šta smo krivi i mi u Beogradu i neki u Prištini, a za šta nismo snosili političke konsekvence”, rekao je Vučić. 

On je dodao da očekuje da će Europska unija uložiti mnogo napora da se stabilizuje situacija na Balkanu i da međunarodna zajednica Balkan smatra važnim dijelom svijeta, na kojem je značajno da se očuvaju mir i stabilnost. 

Vučić je kazao i da Srbija razmišlja kako da privuče američke investitore i zamolio Johnsona da u Srbiju pozove predshednika SAD-a Donalda Trumpa i američkog potpredsjednika Michaela Pencea.

“Ja ću to da uradim zvanično (pozvati Trampa i Pensa). Bili bismo počastvovani, jer od Forda nismo imali posjetu američkog predsednika. Vi znate da sam dosadan kao stenica i da ću na tome da insistiram”, rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije