Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

14
Radiosarajevo.ba
Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak
Foto: X.com / Miloš Vučević

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas kako duboko vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sazvala je danas posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor Vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova Vlade Srbije. Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević predstavio je program, predložio sastav Vlade, a govorio je i o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

"To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo dovodili u pitanje, niti ćemo to činiti. Svako će uvijek u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske Bosne i Hercegovine, države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvodni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Države u kojoj će RS moći da ostvaruje sva ona prava koja sljeduju i koje srpski narod želi da ostvari", poručio je Vučević, navode srbijanski mediji, te dodao:

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

Pročitajte šta tačno piše u tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će glasati UN

"Niko nam ne može zabraniti da volimo RS. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba."

Ponovo se miješajući u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, rekao je kako će pomagati manjem bh. entitetu Rs, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog.

"Duboko verujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć. Harmonija koju smo uspostavili u Raškoj oblasti, ili kako naši sugrađani Bošnjaci kažu Sandžaku, primjer je za odnose Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Mi Bošnjacima želimo sve najbolje. Mi sa njima želimo da zajedno gradimo i radimo, da pravimo mostove i pruge, puteve i brze saobraćajnice, kojima ćemo premostiti ne samo rijeke, nego i razlike kojih ima i koje ne smijmo gurati pod tepih, ali isto tako na kojima ne smijemo dozvoliti da nas spriječe u namjeri da se pomirimo. Govorimo istim jezikom, iako ga drugačije zovemo. Probajmo i da se malo bolje razumijemo", zaključio je Vučević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije