Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi Hypo

1
Radiosarajevo.ba
Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu Sanaderu u aferi Hypo
FOTO: AA / Ivo Sanader

Vrhovni sud ukinuo je osuđujuću presudu Ivi Sanaderu u aferi Hypo.

"Vrhovni je sud prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Prvostepenom presudom optuženi je proglašen krivim zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti uz primjenu Zakona o nezastarijevanju krivičnih djela ratnog profiterstva i krivičnih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije (dalje: Zakon o nezastarijevanju)", stoji u objavi Vrhovnog suda.

Senader se teretio da je u periodu 1994.-1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova i ovlašteni pregovarač u ime Vlade Republike Hrvatske dogovarao uvjete ugovora o zajmu s jednom stranom bankom. Zajam je bio potreban Vladi Republike Hrvatske za kupnju zgrada ambasada u svijetu.

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

Oluja u Srbiji: Ženu s djetetom (2) spašavali iz zaglavljenog automobila

"Optuženi se tereti da je iskoristio ratno stanje za uzimanje provizije pri sklapanju tog ugovora. Stavljeno mu je na teret da je dogovorio da mu strana banka za sudjelovanje u pregovorima te kao protuuslugu za ulazak te strane banke na hrvatsko tržište isplati proviziju u gotovini, u visini pet posto odobrenog zajma", piše Vrhovni sud u obrazloženju, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije