Vozač kamiona iz BiH u lisicama priveden, usmrtio dvojicu radnika u Hrvatskoj

2
Radiosarajevo.ba
Vozač kamiona iz BiH u lisicama priveden, usmrtio dvojicu radnika u Hrvatskoj
Foto: Hina / Ilustracija / Hrvatska policija

Vozač kamiona koji se sumnjiči da je naletio na dvojicu radnika HAC-a na autocesti A6 u Hrvatskoj priveden je jutros, 12. augusta, nadležnom Državnom odvjetništvu u Rijeci.

Radi se o 68-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine. Do sada je bio na bolničkom liječenju na kojem je završio nakon nesreće.

Sud mu je odredio istražni zatvor.

Preminuo Luko Paljetak: Njegove "Miševi i mačke naglavačke" obožavala je bivša Jugoslavija

Preminuo Luko Paljetak: Njegove "Miševi i mačke naglavačke" obožavala je bivša Jugoslavija

Riječki portal Burin objavio je da je vozaču kamiona određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te da bi do daljnjeg trebao biti u riječkom zatvoru, ali da će biti smješten u Bolnicu za osobe uhapšene u Zagrebu jer je nakon nesreće u teškom psihičkom stanju, a ima i neke zdravstvene tegobe.

Danas, 12.augusta, trebao je biti saslušan pred sutkinjom istrage, ali angažirana je psihijatrijska vještakinja koja je dala mišljenje da nije sposoban sudjelovati u postupku zbog svog teškog psihičkog stanja, piše Burin.

Na sud su ga vodili interventni policajci i imao je lisice na rukama.

Podsjetimo, dvojica radnika Hrvatskih autocesta (HAC), 31-godišnji Dario Mance i 44-godišnji Josip Čop, poginuli su u srijedu ujutro, 9. augusta, kada je kamion naletio na njihovo ophodno vozilo koje se nalazilo u zaustavnoj traci.

Do saobraćajne nesreće došlo je oko 9.20 sati između čvora Ravna Gora i Vrbovsko u smjeru Zagreba. U trenutku nesreće radnici su se nalazili izvan ophodarskog vozila te su dvojica smrtno stradala, a treći je jedva izbjegao smrt. Njihovo prisustvo u zaustavnoj traci bilo je propisno obilježeno, ali to nije spriječilo nesreću.

Još se uvijek ne zna što je tačan uzrok nesreće.

Policija ga sumnjiči da je izazvao nesreću u cestovnom saobraćaju kada je upravljajući teretnim vozilom sisačkih registracijskih oznaka prešao na trak za zaustavljanje vozila u nuždi i prednjim dijelom vozila udario u zadnji dio zaustavljenog ophodarskog vozila.

Od udarca su smrtno stradali 31-godišnji Dario Mance iz Skrada i 44-godišnji Josip Čop iz Lokava, koji su se u trenutku nesreće nalazili sa stražnje strane, na željeznom podestu vozila.

Ophodarsko vozilo je silinom udarca odbačeno na travnatu površinu izvan kolovoza, a dvojica radnika umrla su na mjestu događaja.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je krivično prijavljen općinskom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku te mu je određen istražni zatvor, naveli su iz policije.

Teška nesreća dogodila se nakon završetka radnog zadatka i pripreme ophodarskog vozila HAC-a za odlazak s lokacije.

Ophodarsko vozilo bilo je na zaustavnoj traci i propisno obilježeno, a stradali radnici su u trenutku nesreće bili izvan vozila.

Vozač teretnog vozila je nakon nesreće bio zadržan na liječenju u riječkoj bolnici, a mediji navode da je hospitaliziran zbog stanja šoka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije