Vojska Srbije započela veliku vojnu vježbu "Vatreni udar": Pogledajte čime raspolažu

5
Radiosarajevo.ba
Vojska Srbije započela veliku vojnu vježbu "Vatreni udar": Pogledajte čime raspolažu
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije / Vojska Srbije započela veliku vojnu vježbu "Vatreni udar"

Vojska Srbije započela je vojnu vježbu Vatreni udar 2024 na poligonu Pasuljanske livade, koji se nalazi u središnjoj Srbiji.

Vježba obuhvata uvježbavanje borbenih djelovanja uz upotrebu bespilotnih letjelica za izviđanje i vatrenu podršku.

Cilj vježbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka te efikasnosti vatrene podrške na suvremenom ratištu, kao i provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije, navedeno je iz Ministarstva obrane Srbije.

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Nesreća u BiH: Radnik (61) pao sa skele i zadobio teške povrede

Na vježbi sudjeluju jedinice kopnene vojske, ratna avijacija, protuzračne obrane, snaga za specijalno djelovanje i protuelektronsku borbu te stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta, piše Dnevnik.hr.

Angažirano je oko 1500 vojnika i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja su u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja.

Vježba će trajati dvije sedmice. Na temelju nje bit će utvrđena ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, provjerit će se mogućnost za zaštitu i obranu od napada iz zračnog prostora te identificirati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije