Vladimir Angelovski ostao blokiran u bujici: Voda mi je istrgla dijete iz ruku

AA
Vladimir Angelovski ostao blokiran u bujici: Voda mi je istrgla dijete iz ruku
Vladimir Angelovski, koji je sinoćnju bujicu kod Skoplja preživio u prevrnutom kamionu, opisao je za Anadolu Agency strah i nemoć koji je osjetio u trenutku kada mu je voda iz ruku istrgla dijete koje je pokušao preuzeti od nemoćnih roditelja.
"Iza mene se pojavilo vozilo u kojem su se nalazili muškarac sa suprugom i djetetom. Zatražili su pomoć od mene. Muškarac je iznio dijete kroz prozor kako bih ga preuzeo. U trenutku kada sam ga trebao uzeti, voda je odnijela sve troje, a onda je i mene voda prevrnula tako da sam oko sat i po ostao zaglavljen u kamionu", ispričao je Angelovski.

Kako je kazao, sa svih strana su se čuli krici i pozivi za pomoć, a lokalno stanovništvo je izašlo da pomogne. Ekipe Hitne pomoći su kasnije stigle zbog nepristupačnog terena.

Kao posljednica izlivanja Smilkovskog jezera obilaznica oko Skoplja i dalje je blokirana, a fotografije i snimci prikazuju haos na ulicama zakrčenim prevrnutim vozilima i oborenim stablima. Izlivanje Smilkovskoj jezera, osim velike materijalne štete, odnijelo je i nekoliko života, čija su tijela pronađena u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Broj poginulih u velikom nevremenu i poplavama koje su sinoć pogodile Skoplje i sjeverozapad Makedonije porastao je na 20, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama u nevremenu su povrijeđene 22 osobe, a šest se vodi kao nestalo. Trinaest žrtava je dosad identificirano među kojima je najveći broj djece, a dolaze iz skopskih naselja Stajkovaca i Smilkovaca, Aračinovo i Hasanbeg.

Iz MUP-a Makedonije poručuju da broj stradalih nije konačan. MUP Makedonije je saopćio da su u akciju spašavanja uključeni pripadnici specijalnih jedinica MUP-a, Vatrogasne brigade, Javnog poduzeća Vodovod, Uprave za zaštitu i spašavanje, hitne medicinske pomoći i drugih službi.

Zbog odrona zemlje na raskrsnici Stajkovaca blokirano je 70 automobila, potvrđeno je iz policije. Skoplje je jučer u poslijepodnevnim časovima pogodilo jako nevrijeme koje je izazvalo poplave, blokade saobraćaja i prekide u snabdijevanju strujom u nekim dijelovima grada. Nevrijeme je zahvatilo i Tetovo, gdje su odsječena planinska sela Šipkovica i Brodec.

Prema informacijama koje je jutros objavio makedonski Hidrometeorološki zavod, u Skoplju je u posljednja 24 sata izmjereno 93 litra vode po kvadratnom metru.

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda očekuje se da će područje Skoplja i večeras biti pod uticajem nestabilnih i nepovoljnih vremenskih prilika. Večeras se očekuju obilne padavine praćene jakim udarima vjetra i grmljavinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije