Makedonija: Dvadeset osoba je poginulo u nevremenu i poplavama

Fena
Makedonija: Dvadeset osoba je poginulo u nevremenu i poplavama
Dvadeset osoba je poginulo u nevremenu i poplavama koje su prethodne noći pogodile Makedoniju, prije svega Skoplje i okolinu, priopćeno je danas po završetku sastanka Odbora za krizne situacije.

Od 20 poginulih osoba 13 ih je identificirano i predano porodicama, priopćeno je danas po završetku sastanka Odbora za krizne situacije, javlja MIA.

Reuters i AP navode, pozivajući se na policijske dužnosnike, da je 22 ljudi ozlijeđeno, a policija je priopćila i da se šest osoba vodi kao nestalo.

U sinoćnjem nevremenu najviše su pogođena mjesta Stajković, Sinđelić, Smilkovci i Aračinovo, gdje su pronađene žrtve, a prijavljena je i velika šteta, pri čemu su porušene i poplavljene kuće i vozila.

Makedonska agencija navodi da će u regijama Skoplja i Tetova, koji su najpogođeniji nevremenom, biti proglašena izvanredna situacija u narednih 15 dana.

Osnovan je Krizni stožer, a ekipa će procijeniti štetu na terenu, dodaje MIA, prenosi Tanjug.

Nevrijeme, s vjetrovima koji su puhali jačinom većom od 70 kilometara na sat, pogodilo je protekle noći sjeveroistočna predgrađa Skoplja, a u nekim dijelovima je voda dostigla razina od čak metar i pol, izvijestili su lokalni mediji.

Makedonska policija i vojska u poplavljenim područjima traže preživjele i eventualne nove žrtve.

"Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživjeli", rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, dodajući da su jake oluje pogodile i sjeverozapadni grad Tetovo i pritom izazvale štetu na objektima, ali ne i žrtve.

Kiša je jutros stala, ali se večeras ponovno očekuje.

Prema informacijama koje je jutros objavio makedonski Hidrometeorološki zavod, u Skoplju je u posljednja 24 sata izmjereno 93 litra vode po četvornom metru, prenosi MIA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije