Vladika Grigorije iznio kontroverzan stav: 'Nema prepreke da žene budu sveštenice'

3
Radiosarajevo.ba
Vladika Grigorije iznio kontroverzan stav: 'Nema prepreke da žene budu sveštenice'
Foto: AA / Vladika Grigorije

Sagovornik Danice Popović, profesorice Ekonomskog fakulteta u penziji, bio je vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije. U sedamnaestoj epizodi Radar Foruma, sagovornici su razgovarali o zanimljivim religijskim, kulturnim i društvenim temama.

Na pitanje o položaju žene u crkvi, za koje se često može čuti da je podređen – recimo, žene mogu biti svetice, ali ne i sveštenice –, vladika Grigorije je rekao da odgovora bezbroj, ali da nijedan neće biti dostatan.

"Nas koji smo dugo u crkvi, bavimo se njome i njenim učenjem, povređuje nas kad neko kaže da su žene u crkvi podređene. Dogmatski gledano, nema prepreke da žena bude sveštenik. Biti svetica je mnogo uzvišenije. U Justinijanovo vrijeme su preko stotinu žena bile đakoni, imale su najvišu ulogu, naime, da budu duhovnici.

SBIH upozorava: Izostanak odlučne reakcije mogao bi stvoriti negativne posljedice po državu i regiju

SBIH upozorava: Izostanak odlučne reakcije mogao bi stvoriti negativne posljedice po državu i regiju

Kontekst je važan, i vrijeme – ženama su pristupale žene, jer su lakše razgovarale o problemima koji su ih mučili. S vremenom se to izgubilo, a trajalo je do 11. vijeka. U novijoj historiji, imamo dvojicu svetitelja koji su od ljudi i crkve pretrpeli ogromne nepravde, Nektora Eginskog i Filareta Moskovskog, a obojica su rukopoložili neke žene za đakone, verovatno gledajući da obnove tu tradiciju. Moj je utisak da je Hristos, glava i osnivač crkve, ženu podigao na mjesto koje joj niko nikad pre njega nije dodelio. Žene su njegove učenice, putuju s njim, uče od njega i podučavaju druge. Na kraju su ostale s njim pod krstom, kad su se čak i apostoli razbježali", kaže vladika.

Prema njegovim riječima, ruski teolog Mihail Skabalanovič posvetio je pažnju dijelu evanđelja u kojem žena iz naroda Isusu kaže: "Blagoslovena bila utroba koja te je nosila i grudi koje su te dojile", upravo da bi pokazao da društveno prihvatljiva pohvala žene kao majke nije bila u Hristovom fokusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije