Dodika pogodila izjava Vladike o 'srpskim žrtvama': "Ne postoji nikakav državni projekat"

16
Radiosarajevo.ba
Dodika pogodila izjava Vladike o 'srpskim žrtvama': "Ne postoji nikakav državni projekat"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Pakračko-slavonski episkop, najveći stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust Vladika Jovan Ćulibrk govorio je o uvećanju broja srpskih žrtava te rekao da je to državni projekat Srbije.

Ova izjava zasmetala je predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku koji tvrdi da ne postoji nikakav državni projekat entiteta RS i Republike Srbije da uvećaju broj žrtava u Jasenovcu, 's obzirom na činjenicu da o tome postoje razni izvori, argumenti i podaci'.

"Niko ne govori na pamet o broju žrtava bilo gdje, a pogotovo u Jasenovcu, nije mi jasno odakle ta izjava vladike Jovana koju je dao nekada ranije.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Odlučno odbacujem bilo kakavu mogućnost da je državni projekat Srbije i RS da se uveća broj žrtava u Jasenovcu. O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci", naglasio je Dodik za medije iz RS.

On je rekao da ga je "posebno pogodio dio izjave gdje vladika pokušava da negira samo one izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one sa hrvatske koji minimizuju taj broj".

"Iz Hrvatske dolaze sramni podaci koji govore da je u Jesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva", dodao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije