Poruka Dodiku: "Atif Dudaković je slobodan čovjek i s njim se može sastajati svako"

16
L. M.
Poruka Dodiku: "Atif Dudaković je slobodan čovjek i s njim se može sastajati svako"
Foto: Arhiv / Atif Dudaković

Udruženje žrtava svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" reagirali su nakon napada na generala Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića koji se sastao s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Javno su uputili poruku RTRS-u i predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku. Podsjetili su na nNekoliko činjenica koje su stvarne i relevantne u svakom pa i sudskom postupku.

"Armija Republike Bosne i Hercegovine je legitimna vojna formacija koje je priznala i Narodna skupština RS-a  i kao takva je sastavni dio Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zajedno sa HVO i VRS", naveli su.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Podsjetili su da je general Atif Dudaković slobodan čovjek.

"Atif Dudaković, general te iste priznate Armije Republike Bosne i Hercegovine, je po svim međunarodnim zakonima pa i srpskim slobodan čovjek i sa njim se može sastajati svako pa i član predsjedništva Bosne i Hercegovine", kazali su.

Napominju da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić presuđeni ratni zločinci po presudama međunarodnih sudova i 'njihovo veličanje i sastajanje nije normalno bar za demokratski svijet'.

Denis Bećirović i Atif Dudaković poručili: 'Odbrana Bosne i Hercegovine je sveta dužnost'

Denis Bećirović i Atif Dudaković poručili: 'Odbrana Bosne i Hercegovine je sveta dužnost'

"Stavljati u ravan onog ko je osuđen za ratni zločin sa onim ko nije je ravno plagiranju koji ste neki dan izveli pokazujući Bošnjačke žrtve iz Žepe kao žrtve Oluje", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, protiv generala Dudakovića pred Sudom BiH vodi se postupak u kojem ga Tužilaštvo BiH tereti za "svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine".

Hapšenje Dudakovića 2018. godine naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.

Penzionirani general Armije RBiH Atif Dudaković, komadant legendarne "Sile nebeske", par mjeseci prije hapšenja govorio je za portal Radiosarajevo.ba.

"Meni je jasno da je na pozornici ratno-politička igra. Istine su torture, logori, ubistva, rušenja... Neka odgovaraju oni koji su za to odgovorni bez tutorstva, ucjenjivanja, sklanjanja, skrivanja, pomaganja nekih država i vapaja o ugroženosti nacionalnih interesa. Dosta tog glumatanja! Neka svaki sud radi po svojoj nadležnosti i savjesti. Šta su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika. Žao mi je što se to sve toliko prelama preko BiH", kazao je tada Dudaković za Radiosarajevo.ba.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća, a rukovodio je oslobodilačkom operacijom ''Sana 95''. Za vrijeme njegovog komandovanja oslobođena je okupirana teritorija u ratu protiv Vojske Srpske Krajine, Vojske Republike Srpske, Jugoslavije, "Crvenih beretki" i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije