Vlada u bh. komšiluku vraća stare cijene za neke od 360 namirnica: Kad će kod nas?

1
Radiosarajevo.ba
Vlada u bh. komšiluku vraća stare cijene za neke od 360 namirnica: Kad će kod nas?
Foto: Pexels / Namirnice / Ilustracija

Ministarstvo privrede Hrvatske tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica koje se nalaze u aplikaciji "Kretanje cijena" i to na one razine koje su bile na dan 31. decembra prošle godine.

Predstavnici 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Spara i Tommyja, pozvani su sutra, 12. septembra na sastanak u Ministarstvo, a sve se događa u trenutku kada Vlada Hrvatske ove sedmice donosi novi paket mjera pomoći i neizvjesnosti hoće li i dalje svi jednako primati subvencije za struju.

Sagovornici bliski tamošnjoj Vladi ne govore što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na ovaj njihov zahtjev, već samo poručuju da imaju sve instrumente na raspolaganju.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Prema podacima iz aplikacije "Kretanje cijena", vidljivo je da je potrošačka korpa od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju, korpa je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće.

Primjerice, pet kilograma krompira u većini velikih trgovačkih centara skuplje je za čak 50 posto u odnosu na 31. decembar prošle godine.

Crveni luk, primjerice, skuplji je za 73 posto, a mrkva za gotovo 50 posto, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije