Vlada odlučuje: Od predsjednika do premijera - svima manje plate

Anadolija
Vlada odlučuje: Od predsjednika do premijera - svima manje plate
Vlada Crne Gore utvrdila je prijedloge izmjena i dopuna zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđeno smanjenje zarada javnim funkcionerima i naknada za majke sa troje i više djece.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutin Simović, kazao je da su prilikom razmatranja sanacionih mjera prvo pošli od sebe, kao javnih funkcionera, predlažući smanjenje zarada od osam posto za grupe poslova "A", "B" i "C". U ovu kategoriju spadaju premijer, ministri, poslanici, sudije, tužioci, pomoćnici ministara, šefovi kabineta, predsjednik države.

"Mislimo da je i prirodno da donosioci odluka u državi i oni koji su ključno odgovorni, u trenutku kada usvajamo jedan ovako važan dokument kakav je budžet i prateći sanacioni plan, pođu od sebe", kazao je Simović nakon sjednice Vlade.

On je rekao da su više nego sigurni da će naići na puno razumijevanje u odnosu na tu mjeru od svih kategorija koje pripadaju tim grupama, u svim granama vlasti.

"Mislim da taj teret moramo svi zajedno da podijelimo i solidarno damo doprinos, uz punu poruku razumijevanja", dodao je Simović.

On je naglasio da će zarade za grupu poslova "D" ostati nepromijenjene.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera je da se neće usklađivati bruto zarada po osnovu minulog rada u naredne dvije godine na sve zarade u javnom sektoru.

"Predložili smo i korekciju visine naknade za majke s troje i više djece. Ovim prijedlogom, naknada koja je dosad bila 336 smanjuje se na 264, a ona koja je bila 192 smanjuje na 144 eura", kazao je Simović.

On je rekao da Vlada nije pristupila ukidanju tih naknada "kako su to bila očekivanja i najave dijela javnosti, bez obzira na ranije iskazane stavove o tom zakonu".

"Već je predložila ovakvu mjeru, koja treba ove naknade da učini održivim do konačnog regulisanja ovih prava, u cilju veće pravednosti, eliminacije diskriminacije i negativnih uticaja na tržište", dodao je Simović.

On je najavio i povećanje nove akcize na gorivo za devet centi. 

Uvodi se i dodatna akciza od devet centi po litru svih mineralnih goriva, PDV na kompjutere i na ostalu računarsku opremu se povećava sa sadašnjih sedam na 19 odsto, krizni porez od dva odsto na zarade preko 480 eura ostaje i u narednoj godini.

Vlada od novih akciza na gorivo očekuje prihod od 32 miliona eura, a od smanjenja zarada funcionerima očekuje se ušteda od 1,6 miliona eura, dok od smanjenja socijalnih naknada 16,5 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije