Više neće imati takvog vođu: Medicinska sestra iz Beograda objavila čitulju Gadafiju

1
Radiosarajevo.ba
Više neće imati takvog vođu: Medicinska sestra iz Beograda objavila čitulju Gadafiju

Danas se navršava devet godina od smrti libijskog vođe Muammara Gaddafija, a kao i svakog 20. oktobra u beogradskim "Novostima" osvanula je čitulja. Ovu čitulju, kao i svake godine, objavili su Nada i Đuro Sekulić iz Beograda.

Nada je nekada bila glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju u kojoj su se liječili samo pukovnik Gaddafi, članovi njegove porodice i porodica četiri najbliža saradnika.

"Novosti" su podsjetili na prošlogodišnji intervju s Nadom Sekulić koja se prisjetila boravka u Libiji.

"Bila sam dio medicinskog tima koji je svakodnevno bio sa njim. Gdje on, tu i mi. Istina, ljekari su se povremeno mijenjali, a samo glavni doktor iz Pakistana i ja smo bili s njim neprekidno dvije godine (1985-1986). Imao je beskrajno povjerenje u nas. Bio je obrazovan čovjek, plemenit, iskren borac za bolji život svog naroda. Bojim se da se u Libiji nikada više neće roditi čovek kao on, da taj divni narod nikada više neće imati takvog vođu", ispričala je tada Nada Sekulić.

Medicinska sestra se podsjetila i posljednjeg susreta s libijskim vođom na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

"Kada je 1989. došao na Samit nesvrstanih u Beogradu, samo pola sata po slijetanju na aerodrom, pozvao me je njegov prvi saradnik i rekao da sa suprugom što prije dođem. Za nepuni sat bili smo kod njega. Iako je, taj beduin u srcu, na Dedinju tada imao šatore, primio nas je u Tolstojevoj 2, raširenih ruku, sa širokim osmjehom prijateljstva. Tada je upoznao i mog supruga. Pitao ga je da li me dobro pazi i rekao mu: 'Moraš je čuvati, Nada je ćerka Libije'. To je bio naš posljednji susret", ispričala je Nada Sekulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije