Vesna Pusić: Deklaracija je sramna!

Radiosarajevo.ba
Vesna Pusić: Deklaracija je sramna!
Vesna Pusić, veteranka hrvatske politike, zastupnica GLAS-a u Saboru Republike Hrvatske i bivša ministrica vanjskih poslova te zemlje nazvala je večeras sramnom Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

"Danas sam glasala protiv sramne Deklaracije o BiH u hrvatskom parlamentu. Vladajuća većina ju je izglasala protiv interesa Hrvatske, bosanskih Hrvata i BiH“, navela je Pusić na Twitteru.

Usvojena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

Pusić je za Radiosarajevo.ba kazala da je to sve što ima reći o današnjem potezu Sabora RH, te da zasad neće istupati.
Tim prije, jer vrlo otvoreno na ovu temu govorila i prilikom žustre rasprave.

Podsjetimo, Pusić je kazala kako Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH.

'Ova Deklaracija je protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske', poručila je Pusić.

Ona je, također, tom prilikom dodala: 'Sabor, naravno, može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini".

"Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH", poručila je Pusić u srijedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije