Veliko nevrijeme na Jadranu: Valovi dostižu i do sedam metara visine

Radiosarajevo.ba
Veliko nevrijeme na Jadranu: Valovi dostižu i do sedam metara visine
Foto: Dubrovački dnevnik / Veliki valovi na Jadranskom moru (arhiv)

Zbog nevremena na Jadranskom moru, splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna je pomoći civilnim brodovima, saopćilo je večeras Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske, a u Jadroliniji su rekli kako su na otvorenom moru tokom dana valovi bili visoki i do sedam metara.

"U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra odbrane Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika, danas, 29. oktobra 2018. Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti podršku splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji", saopćilo je Ministarstvo odbrane RH, prenosi Hina.

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić rekla je kako su danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije na splitskom plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

"Orkanski jugo danas je na otvorenom moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Kako su potvrdili iz Ministarstva odbrane, zbog nevremena koje je pogodilo Jadran, u prekidu su neke trajektne, brodske i katamaranske linije te je omogućeno privezivanje brodova u splitskoj luci Lori "Admiral flote Sveto Letica-Barba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije