Nevrijeme hara Dalmacijom, u BiH se očekuju udari vjetra od skoro 100 km/h

Radiosarajevo.ba
Nevrijeme hara Dalmacijom, u BiH se očekuju udari vjetra od skoro 100 km/h
PrtScr / Olujno jugo ruši stabla, rive poplavljene

Zbog jakog i olujnog juga i kiše na veliko dijelu dalmatinske obale, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je u nedjelju narandžasti, odnosno crveni meteoalarm, a glavnina kiše očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Ovako loše vrijeme s burom, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavpoda preselit će se i u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom jutra i prijepodneva uz Jadran je puhalo snažno jugo jačine između 50 i 100 kilometara na sat, a najjače je bilo na jugu Dalmacije. U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije.

Crveni meteoalarm upaljen je za Istru, riječku, gospićku i kninsku regiju dok je narandžasti alarm upaljen za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Naranandžasti i žuti meteoalarm je bio upaljen i za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Crometeo / Krčka riva prije nekoliko dana i jutros

Zbog olujnog vjetra u prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije. Zbog olujnog juga samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica, a obilazno se za ostale grupe vozila vozi starom cestom kroz Gorski kotar.

U ponedjeljak se očekuje obilnija kiša u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Kiša se još prognozira, ali ne i obilna, u centralnim i zapadnim područjima Bosne, a na sjeveru i istoku Bosne slabije padavine.

Naranandžasti i žuti meteoalarm je bio upaljen i za Bosnu i Hercegovinu - undefined

PrtScr: Naranandžasti i žuti meteoalarm je bio upaljen i za Bosnu i Hercegovinu

Od kraja ponedjeljka prema jutarnjim satima u utorak nove padavine sa zapada će preći preko cijele zemlje. Sutra vjetrovito. Veći dio dana sa jakim udarima juga od 45 do 65 km/h. Od večernjih sati i tokom noći na utorak se očekuje dalje jačanje juga sa udarima od 70 do 95km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24°C, navedeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda. 

U Sarajevu pretežno oblačno i vjetrovito. Povremeno može padati slaba kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije