Veliki protesti preduzetnika u Zagrebu: "Dajte nam da radimo"

Radiosarajevo.ba
Veliki protesti preduzetnika u Zagrebu: "Dajte nam da radimo"
Foto: Prtscr/Youtube / Protesti preduzetnika u Zagrebu

Udruga Glas preduzetnika je na glavnom zagrebačkom Trgu organizovala protest na kojem su se okupile hiljade ljudi.

Protest je organiziran s ciljem kako bi se vladajuće upozorilo na neujednačenost epidemioloških mjera i na nedovoljne ekonomske mjere za firme pogođene koronakrizom.

Sve je dobilo dodatnu dimenziju nakon represije nad nekolicinom preduzetnika i ugostitelja koji su u znak protesta u ponedjeljak otvorili svoje lokale, što je kulminiralo pritvaranjem vlasnika teretane Andrije Klarića, kojemu prijete dvije godine zatvora.

“Prvi put sam završio u pritvoru i imao lisice na sebi. Nije ugodno, kćerka je to gledala kako joj tatu vode u pritvor. Spominju dvije godine zatvora. Uglavnom, policajci su bili super. Pozitivni, pametni, čitaju, vide besmisao toga što rade",  rekao je Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je završio u pritvoru nakon što je teretanu otvorio ovoga ponedjeljka.

Na transparentima se moglo pročitati: "Kakav je plan", "Zašto Hrvatska ne može biti ekonomski jaka?", "Andrej, dosta je!", "Reketa - u sve se miješa", s karikaturom premijera Plenkovića s kuharskom kapom i aluzijom na Vegetu.

Protestirali su preduzetnici i građani iz cijele Hrvatske te je, kako je na konferenciji za novinare rekao izvršni direktor UGP-a Dražen Oreščanin, stiglo nekoliko autobusa iz Dalmacije, s Kvarnera, iz Bjelovara, Varaždina, Vinkovaca itd.

Iako je UGP pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera, dosta ljudi nije imalo masku, a i distanca se teško držala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije