Veliki dan za Crnu Goru: Odblokiran proces pregovora s EU

Fena
Veliki dan za Crnu Goru: Odblokiran proces pregovora s EU
Foto: Fena / Susret u Podgorici

Predstavnici zemalja EU u radnoj skupini za proširenje podržali su u utorak prijedlog za otvaranje posljednjeg neotvorenog pregovaračkog poglavlja s Crnom Gorom, te je tako za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU došlo je do deblokade pregovora o pristupanju Crne Gore.

Ti pregovori mirovali su od decembra 2018. godine, do kada je otvoreno 31 od ukupno 32 pregovaračka poglavlja.

Odluku o otvaranju poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju, formalno bi trebali danas potvrditi stalni predstavnici zemalja članica EU u Bruxellesu, dok bi međuvladina konferencija o otvaranju Poglavlja 8 mogla bi biti održana početkom idućeg tjedna.

Crnogorski premijer Duško Marković, komentirajući ovu vijest iz Bruxellesa, rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru i da je zemlja potvrdila da je najperspektivnija i najbliža članstvu u Europskoj uniji, te će postati prva zemlja kandidat koja će otvorila sva pregovaračka poglavlja.

"Otvaranje poglavlja 8 zapravo obilježava završetak prve faze procesa integracije u EU, i daje nam vjetar u leđa da s novim elanom pristupimo ispunjavanju obaveza u narednoj, najzahtjevnijoj fazi zatvaranja poglavlja", rekao je Marković.

On je istaknuo da da ga posebno raduje što je zeleno svijetlo dano tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU "što je rezultat nesebičnih napora susjedne Hrvatske da politiku proširenja zadrže visoko na agendi Unije".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u intervjuu crnogorskom Javnom servisu RTCG rekao je da su to solidne vijesti te da je dobro da se "ovo dogodilo tijekom predsjedanja Hrvatske", podsjećajući da su u toku njenog vođenja Vijeća EU otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska, smatra Milanović, nema razloga da bude nezadovoljna svojim predsjedanjem Vijećem EU.

"Da je situacija bila normalna, Hrvatska bi vrlo kvalitetno odradila posao, s obzirom na to da je sve stalo, i ovo je dobro. I Njemačka bi imala problema s predsjedanjem, ljudi se nisu sastajali, nadali smo se nečem sadržajnijem", kazao je on za RTCG.

Crna Gora do sada je otvorila 31 poglavlje u pregovorima s EU, a privremeno je zatvorila tri. Na otvaranje posljednjeg poglavlja 8 čekalo se od decembra 2018. godine, a EU je na taj način željela stavi do znanja Podgorici da je "usporila" u područjima vladavine prava i borbe protiv korupcije. Ipak, u 'non-paper-u' Europske komisije o napretku Crne Gore, koji je objavljen početkom mjeseca, utvrđen je napredak Crne Gore u tim ključnim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije