Velike poplave u Sloveniji: Izlijevaju se rijeke i more, čuju se sirene uzbune

0
Radiosarajevo.ba
Velike poplave u Sloveniji: Izlijevaju se rijeke i more, čuju se sirene uzbune
Foto: 24ur.com / Poplave u Sloveniji

Zbog jake kiše koja je zahvatila Sloveniju, Agencija za životnu sredinu izdala je crveno upozorenje za veliki dio zemlje.

Najviše problema je u opštini Tolmin u Bašćanskoj grapi.

Opštinski štab civilne zaštite sjeverne Primorske od jučer popodne je u pripravnosti. Iako tokom noći nije bilo ozbiljnijih neprijatnosti zbog vode, situacija se ujutru promijenila i voda sada pravi probleme, prenosi danas.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Najviše padavina do jutra je palo u sjevernom Primorju, ali se i sada formiraju pojasevi obilnijih padavina, prenose slovenački mediji.

Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi da rastu, a u narednim satima očekuje se porast vodotoka i u ostalim dijelovima zemlje. Do kraja dana očekuje se smanjenje padavina.

Zbog visokog nivoa mora u Piranu i Izoli oglasile su se sirene.

Poplave u Sloveniji
Foto: 24ur.com: Poplave u Sloveniji

More je, kako se predviđa, već ujutru počelo da plavi, a najveća plima se tek očekuje. Put koji vodi ka Piranu je zatvoren. Mještani su već pripremili i postavili branu od džakova i dasaka koja bi trebalo da spriječi ulazak vode.

Slovenački mediji pišu da uslovi u Piranu podsjećaju na one iz 2019. godine, kada je zabilježen drugi najviši nivo mora u posljednjih 50 godina.

[RAST VODOSTAJEV IN ZAPORE CEST] 🌧 Fotografije reke Kamniške Bistrice v Zgornjih Stranjah oziroma z regionalne ceste Kamnik–Stahovica.

Posted by infoPot on Friday, October 27, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije