Slovenija odlučila proglasiti slobodan dan zbog poplava: 'Pomozite susjedu, prijatelju, poznaniku'

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija odlučila proglasiti slobodan dan zbog poplava: 'Pomozite susjedu, prijatelju, poznaniku'
Foto: AA / Slovenija na udaru nove oluje

Slovenska vlada odlučila je da ponedjeljak, 14. augusta, proglasi danom solidarnosti. Građani će dobiti slobodan dan kako bi pomogli u sanaciji štete od poplava.

Premijer Robert Golob rekao je da država želi okončati težak period u duhu solidarnosti i da će ljudi dobiti slobodan dan kako bi pomogli poznaniku, susjedu, prijatelju i svima koje su pogodile teške poplave.

U videoobraćanju objavljenom na Instagramu, Golob je rekao da je posljednjih dana stiglo dosta inicijativa i prijedloga građana povodom katastrofalnih poplava, a jedan od njih je bio da se 14. august proglasi slobodnim danom kako bi svi mogli pokazati onima koji su pogođeni katastrofom da nisu sami.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Slovenska Privredna i industrijska komora kritizirala je ovu odluku, navodeći da bi dan solidarnosti stvorio dodatne troškove za firme u drugim dijelovima zemlje i da bi bilo bolje da, umjesto slobodnog dana, vlada naredi da se dnevni trošak rada donira za pomoć ugroženima.

U Komori smatraju da će neradni dan utjecati i na firme pogođene poplavama koje su uspjele sanirati štetu i planiraju se ponovo pokrenuti.

Poplave koje su pogodile Sloveniju krajem prošle sedmice proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od nezavisnosti. Dvije trećine zemlje je devastirano, mnogi su izgubili svoje domove, a šest osoba je izgubilo život, piše Index

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije