Budimo humani: Evo kako iz BiH možete pomoći građanima Slovenije

2
FENA
Budimo humani: Evo kako iz BiH možete pomoći građanima Slovenije
Foto: AA / Poplave u Sloveniji

Predsjedništvo Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) odobrilo je novčanu pomoć za Crveni krst Slovenije u cilju podrške humanitarnim aktivnostima koje realizuje uslijed poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije.

"Naime, na vanrednoj sjednici Predsjedništva DCK BiH donesena je odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000 eura, u cilju hitne podrške humanitarnim naporima Crvenog krsta/križa Slovenije u odgovoru na poplave", navodi se.

Kako je istaknula, u razgovoru sa generalnim sekretarom DCK BiH Namikom Hodžićem generalna sekretarka Crvenog krsta/križa Slovenije Cvetka Tomin, Crveni krst/križ Slovenije pokrenuo je akciju prikupljanja novca za stanovništvo pogođeno poplavama. Ističe da su putne komunikacije gotovo uništene, zbog čega je distribucija robnih vidova pomoći ogroman izazov. Kao odgovor na poplave angažovano je više od 150 profesionalaca i 350 volontera, organizacije Crvenog krsta/križa u Sloveniji.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"U skladu sa istaknutim potrebama Crvenog krsta/križa Slovenije, DCK BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Slovenije usred poplava koje su pogodile tu zemlju. Aktiviran je humanitarni broj 17023, pozivanjem donirate 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći odnosno novčanih sredstava za pomoć stanovništvu te zemlje. (Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)", navodi se.

Nastojeći da podrži sve aspekte humanitarnog odgovora povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine stavilo je na raspolaganje Crvenom krstu/križu Slovenije tim za psihosocijalnu podršku, kao i stručno osoblje u oblasti pripreme i odgovora na katastrofe.

Kako se navodi u saopćenju za javnost DCK BiH, iz Republike Slovenije ističu da su poplave sa kojima se trenutno suočava ta zemlja najveća prirodna katastrofa koja je pogodila stanovništvo Slovenije. Zatražili su međunarodnu pomoć u vidu bagera, specijaliziranih vozila, montažnih mostava, helikoptera i vojnika obučenih za zaštitu, spašavanje i djelovanje na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije