Velika čast: Nataša Kandić među 100 najutjecajnijih žena na svijetu po izboru BBC-a

2
Radiosarajevo.ba
Velika čast: Nataša Kandić među 100 najutjecajnijih žena na svijetu po izboru BBC-a
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nataša Kandić

Srbijanska sociologinja i borkinja za ljudska prava Nataša Kandić proglašena je za jednu od 100 najutjecajnijih žena na svijetu, prema izboru uglednog britanskog medija BBC-a

Na ovoj prestižnoj listi se, osim Kandić, nalaze i takve osobe kao što su Michelle Obama, Amal Clooney i mnoge druge poznate žene iz cijelog svijeta.

U obrazloženju za uključivanje Kandić na listu, BBC navodi: "Od kada je počeo sukob u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih godina, Nataša Kandić dokumentirala je ratne zločine, uključujući silovanje, mučenje, ubojstva i prisilna nestajanja.

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Ona je zastupala porodice žrtava različitih etničkih skupina pred Sudom za ratne zločine u Beogradu i bila je dio grupe koja je kritički analizirala politiku vlasti srpskog lidera Slobodana Miloševića prema Kosovu.

Kandić je osnivačica Centra za humanitarno pravo, često pohvaljenog zbog nepristrasnih istraga o ratnim zločinima.

[twitter]https://twitter.com/natasakandic/status/1726625229148221789[/twitter]

Pomogla je u organizaciji RECOM Mreže za pomirenje, koja nastoji utvrditi činjenice o balkanskim ratovima u kojima je, prema procjenama, poginulo oko 130 hiljada ljudi."

Nataša Kandić je tako dospjela na listu na kojoj je prethodne godine bila državljanka Bosne i Hercegovine Suvada Selimović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije