Velika čast: Nataša Kandić među 100 najutjecajnijih žena na svijetu po izboru BBC-a

2
Radiosarajevo.ba
Velika čast: Nataša Kandić među 100 najutjecajnijih žena na svijetu po izboru BBC-a
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nataša Kandić

Srbijanska sociologinja i borkinja za ljudska prava Nataša Kandić proglašena je za jednu od 100 najutjecajnijih žena na svijetu, prema izboru uglednog britanskog medija BBC-a

Na ovoj prestižnoj listi se, osim Kandić, nalaze i takve osobe kao što su Michelle Obama, Amal Clooney i mnoge druge poznate žene iz cijelog svijeta.

U obrazloženju za uključivanje Kandić na listu, BBC navodi: "Od kada je počeo sukob u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih godina, Nataša Kandić dokumentirala je ratne zločine, uključujući silovanje, mučenje, ubojstva i prisilna nestajanja.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Ona je zastupala porodice žrtava različitih etničkih skupina pred Sudom za ratne zločine u Beogradu i bila je dio grupe koja je kritički analizirala politiku vlasti srpskog lidera Slobodana Miloševića prema Kosovu.

Kandić je osnivačica Centra za humanitarno pravo, često pohvaljenog zbog nepristrasnih istraga o ratnim zločinima.

[twitter]https://twitter.com/natasakandic/status/1726625229148221789[/twitter]

Pomogla je u organizaciji RECOM Mreže za pomirenje, koja nastoji utvrditi činjenice o balkanskim ratovima u kojima je, prema procjenama, poginulo oko 130 hiljada ljudi."

Nataša Kandić je tako dospjela na listu na kojoj je prethodne godine bila državljanka Bosne i Hercegovine Suvada Selimović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije