Vatrogasci na oprezu: Situacija je bolja, ali požar je daleko od ugašenog

Radiosarajevo.ba
Vatrogasci na oprezu: Situacija je bolja, ali požar je daleko od ugašenog
Foto: Dubrovački vjesnik / Vatrogasci i dalje na oprezu

Prošla je neizvjesna, teška i dramatična noć za više od 300 vatrogasca koji su se 13 sati borili s katastrofalnim požarom u Orebiću na Pelješcu, izvijestio je Dubrovački vjesnik u utorak nešto prije ponoći. Iako se s obližnjeg otoka Korčule vidi rasplamsala vatra preko kanala, zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo tvrdi kako zasad naselje, imovina i stanovnici nisu ugroženi.

Pakao na Pelješcu / Gore kuće, vatra ulazi u Orebić

Otvorena vatra gori u brdskom predjelu iznad naselja Postup udaljenog pet kilometara od Orebića te nije prijetnja imovini niti ljudima. Radi se o nepristupačnom teritoriju zbog kojeg je teško kontrolirati požar pa je na toj lokaciji manji broj vatrogasaca koji ga drže pod nadzorom.

Većina vatrogasca locirana je na rubnim djelovima požarišta osiguravajući naselje, kuće i stanovnike. Požar se već proširio i na Općinu Trpanj pa je dio snaga trenutno locirano u naselju Trpanj. Kako ističe Nogalo, održan je krizni stožer nakon kojeg su raspodijeljene snage, za sad sve funkcionira, a vatrogascima na Pelješcu pridružio se i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

"Ništa nije gotovo, požarište je aktivno, ali zasad ne ugrožava naselja. Svi rubni dijelovi su pod nadzorom i ako bura ne pojača ne očekujemo dodatne probleme. Ipak, spremni smo na burnu i dramatičnu noć, kako sad stvari stoje, postoji mogućnost pojačavanja bure sve do sutra navečer", rekao je Nogalo.

Nogalo je također istaknuo kako su se gašenju pridružile vatrogasne postrojbe cijele Dalmacije, od Zadra, Šibenika, Splita pa sve do Dubrovnika te gotovo sve postrojbe Dubrovačko-neretvanske županije kao i svi otočni DVD-ovi. Uz njih, na terenu su i pripadnici HGSS-a i Crvenog križa koji su omogućili da vatrogasci imaju dovoljno hrane i napitaka. Pomažu i civilni dobrovoljci.

Ono što vatrogasci teškim naporom ugase, bura ponovno upali. Uzrok požara je za sad nepoznat.

"Nije vrijeme za traženje uzroka, vrijeme je za spašavanje kuća i ljudi. Nekoliko stambenih objekata je stradalo, stradala su i polja, štetu ćemo znati naknadno. Mi smo na izmaku snaga, ali nastavljamo se boriti", rekao je Nogalo za Dubrovački vjesnik.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije