Vanredno stanje u Ninu, vatrogasci i vojska na terenu u Zadru

AA
Vanredno stanje u Ninu, vatrogasci i vojska na terenu u Zadru
Posljedice kišnog nevremena koje je jučer zahvatilo Zadar i gradsku okolicu, kao i otoke Pašman i Dugi otok, još se aktivno saniraju.

Najgore stanje je u obližnjem Ninu, a meteorolozi najavljuju mogućnost nastavka kišnih padavina.

Voda iz vodovoda i dalje nije za piće, upozorava zadarski Vodovod, te poručuje kako je vodu prije korištenja za piće ili pripremu hrane potrebno prokuhati. Van funkcije je i pročiščivać otpadnih voda.

U Zadru i gradskoj okolici na terenu je tokom cijele noći bilo aktivno 70 timova sačinjenih od vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske koji crpe vodu iz podruma poplavljenih javnih i privatnih objekata. Riječ o oko 250 vojnika i vatrogasaca koji su ispumpavali podrumski dio zadarske bolnice, trgovački centar idr.

Situacija je danas najkritičnija u Ninu gdje je na terenu vojska, a proglašeno je vanredno stanje u tom gradu i okolici.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da ne kreću ličnim automobilima na put jer su neke ceste poplavljene, a na pojedinim dionicama Jadranske magistrale prijete i odroni.

Nastradalih u poplavama nema, a prema mjerenjima, radi se o najvećoj količini kiše koja se izlila na ovo područje otkad je mjerenja. Na Zadar je u jednom danu palo kiše koliko u prosjeku padne tokom cijelog septembra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije