Uznemirujuće tvrdnje: Zločinci koji su oteli i ubili djevojčicu Vanju imali još strašnije planove?!

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće tvrdnje: Zločinci koji su oteli i ubili djevojčicu Vanju imali još strašnije planove?!
Foto: Prtscr / Youtube / Spominje se i ruski utjecaj

Istragu o grupi Ljupča Palevskog Palča, koji je glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Gorčevske treba proširiti, jer su njihove akcije ravne terorizmu i imaju zločinačku prošlost s kojom je trebalo mnogo ranije da se obračunaju, kaže profesorka makedonskog univerziteta s Fakulteta sigurnosti Frosina Taševska Remenski.

"Ta grupa je, prema mojim nezvaničnim informacijama, imala mnogo veće planove. Postojali su spiskovi za likvidaciju. Postojali su spiskovi za iznudu.

Bilo je spiskova zastrašivanja, spiskova za otmice, što znači da je ovo izazov za istražne organe. Izazov za policiju, za službe sigurnosti. Da osujeti planove i iznese ih javnosti i to bi bila njihova dodatna odgovornost u cijelom ovom slučaju", rekla je Remenski u intervjuu za Glas Amerike.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Prema njenim riječima, napadači su od ranije bili poznati policiji: "Oni imaju poznatu kriminalističko-sigurnosnu i policijsku historiju i nisu bili osobe koje prethodno nisu bile tretirane od strane obezbjeđenja. Kad kažem "sigurnosno tretirani", mislim da su te osobe u prošlosti u velikom broju slučajeva bile pod stalnim, kontinuiranim operativnim nadzorom kako bi se spriječili slični planovi, koji su mogli biti mnogo monstruozniji", rekla je profesorka.

Međutim, Remenski pita zašto nije nastavljeno njihovo praćenje.

"Zašto i kako je dozvoljeno da se taj operativni nadzor ne nastavi, na način na koji je trebalo da se tretira, pitanje je za druge institucije. Ne samo pitanje za policiju, već i za sigurnosno-obaveštajnu zajednicu, s obzirom na to da su ona legitimna, kao i svuda u Evropi i svetu, legitimna meta ekstremnog desnog i krajnje lijevog ekstremizma, koji su prethodnica terorizma", kaže ona.

Vanja G.
Foto: telma.com.mk: Vanja G.

Podsjetimo, Vanja Gorčevska je ubijena nekoliko sati nakon što je oteta, a njeno tijelo je nađeno u nedjelju, nakon što se sedam dana tragalo za njom. U međuvremenu je u Turskoj uhapšen Palevski, za koga se sumnja da je organizator otmice i ubica Vanje, ali i Pančea Žežovskog.

Profesorka je ubijeđena da su posljedice otmice i ubistva devojčice Vanje teroristička taktika.

"Imate ekstremnu radikalizaciju koja se manifestuje u terorističkim aktima koji se u početku možda neće kvalifikovati kao terorizam. Evo, u ovom slučaju imamo otmicu i ubistvo. Ali oni takođe predstavljaju taktiku vršenja terorizma. Da bi izazvali opštu, javnu uznemirenost, narušavanje društvenih odnosa, međuljudskih odnosa, nepovjerenje u institucije, usmjeravanje političkih procesa", kaže profesorica.

Remenski povezuje djelatnost Palevskog i njegovih saradnika sa proruskim utjecajima.

Osumnjičeni za ubistvo Vanje
Foto: Skopje.mk: Osumnjičeni za ubistvo Vanje

"Činjenica da svako suprotstavljanje našim strateškim interesima, a to je članstvo u EU, a pre toga, u NATO, dolazi upravo od onih proruskih struktura, koje su iskoristile tu svoju veliku 'makedonskost' da počine, možda, najveće zločine, i prema građanima i prema državi samim tim što smo postali pravo gnezdo tih spoljašnjih, stranih, rekla bih, uglavnom ruskih utjecaja. Otuda proizilazi logika njegove povezanosti upravo sa onim političkim i uslovno rečeno patriotskim strukturama koje se pokrštavaju u majci Rusiji", ispričala je ova stručnjakinja.

Prema riječima profesorice, moguće je da je ubijeni penzioner i frizer Panče Žežovski znao za aktivnosti grupe: "S kriminalističkog i operativnog stanovišta, teza da je dug od 500 eura i samo uzimanje automobila razlog za ubistvo ne stoji do kraja. Ni u kom slučaju, u svim ranije istraženim i dokazanim slučajevima ubistva, to ne može biti razlog. Zato aludiram da je možda i on bio dio ove petorke... šestorke.. Ne znam koliko je ljudi bilo... Ipak, gledam osumnjičene i pritvorenike i mislim da je možda osujetio plan i predstavljao je rizik da ih on izda i podlegao je likvidaciji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije