Užas u Dalmaciji: Muškarac zarobio radnike i držao ih kao taoce

0
Radiosarajevo.ba
Užas u Dalmaciji: Muškarac zarobio radnike i držao ih kao taoce
Foto: Dnevnik.hr / Splitska policija

Splitska policija završila je istragu 58-godišnjaka kojeg sumnjiče da je trgovao ljudima i prisilo četvoricu stranaca na rad te ih držao u neprihvatljivim uvjetima.

Muškarac (58) iskorištavao je četvoricu državljana Nepala koje je od decembra 2020. godine do 20. juna 2021. godine prisiljavao na rad na otoku Visu, piše Dnevnik.hr.

"Iskoristio je njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status, kao i njihovu lošu finansijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje, nakon čega ih je odveo na otok Visi i iskorištavao ih za prisilni rad, bez isplate novčane naknade, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo, te im je ograničavao slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata", saopćila je policija.

Muškarac je Nepalce držao u zabludi da će se moći slobodno kretati nakon ishodovanja radne dozvole i reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da istu ne mogu dobiti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu te je stavljen pod policijski nadzor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije