Užas kod Bjelovara: Zapalila se sušiona s oko 10 tona suncokreta, izgorjele životinje

1
Radiosarajevo.ba
Užas kod Bjelovara: Zapalila se sušiona s oko 10 tona suncokreta, izgorjele životinje
Foto: Moj portal / apalila se sušiona s oko 10 tona suncokreta

U stravičnom požaru koji je u četvrtak oko 16 sati izbio u objektu u Staroj Plošćici, izgorjelo je sedam krava i bikova, za sada još neutvrđeni broj svinja, nekoliko poljoprivrednih strojeva i veći broj bala sijena, piše Mojportal.hr.

Prema prvim neslužbenim informacijama šteta je veća od 600.000 kuna (oko 150.000 KM).

Policija je izvjestila kako je u četvrtak oko 16 sati u Staroj Plošćici došlo do požara na objektu u vlasništvu 58-godišnjaka.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U objektu se nalazila sušiona u kojoj se u tom trenutku sušilo oko 10 tona suncokreta. Požar su gasili djelatnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Ivanska, Štefanje i Trnovitički Popovac.

"Mjesto događaja se osigurava do provođenja očevida kojim će se utvrditi točan uzrok požara", kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Mladen Marinković govorio je o razmjerima tragedije koja ih je snašla u četvrtak.

"Sušili smo suncokret i žurili se da sve stignemo napraviti prije kiše. Bila je velika vlaga, negdje oko 30 posto. Izgleda da je sušenje unutar sušare stalo, dok se grijao tek jedan dio i od te silne vlage, nastao je požar koji se brzo proširio. Suncokret u sebi ima puno ulja tako da je bilo teško spasiti išta. Ja u tim trenucima nisam bio kod kuće, otišao sam silirati na polje. Doma su bili supruga, kćer i zet. Čim su opazili dim, zvali su vatrogasce, no ubrzo je sve bilo u plamenu", prisjeća se Marinković, vlasnik OPG-a u Staroj Plošćici i dodaje kako je zet brzo vukao strojeve van kako bi spasio ono što se spasiti dalo. 

"Šteta je ogromna, svi smo u šoku. Neću zaboraviti trenutak kada sam se vraćao s polja i vidio oblak crnog dima. Zapalila se nafta oko sušare jer na naftu sušim poljoprivredne kulture", dodao je.

Oko sušare bile četiri bačve s 200 litara nafte, dok je u sušari bilo još 400 litara nafte kao i u motoru koji je pogonio sušaru još dodatnih 200 litara nafte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije