! / Uz pokušaj linča beogradskog pekara: Kako je veliki Zoran Radmilović branio Albance

30. 04. 2019. u 21:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 80

Brojni pojedinci i organizacije u Srbiji stale su u odbranu Mon Gjuraja, vlasnika pekare u beogradskom naselju Borča. Gjuraj se našao na meti ekstremnih desničara i nacionalista nakon što je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla, albanskim nacionalnim simbolom. 

Fotografija je nastala 2017. godine ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika koji su, između ostalog, pred Gjurajevom radnjom ostavili svinjsku glavu te skandirali "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji".

Povodom ovog događaja ugledni beogradski novinar Zoran Kusovac na društvene mreže postavio je odlomak iz intervjua koji je poznata srbijanska glumica Branke Petrić prije nekoliko godina dala za list Vreme.

Branka Petrić, udovice glumačke legende Bekima Fehmiua, podsjetila je na razbijanje albanskih slastičarni i lokala po Beogradu 1981. godine, te reakciju još jedne glumačke legende – Zorana Radmilovića.

"Bekim se sjeća da je Zoran Radmilović, kada su po Beogradu počeli da razbijaju albanske poslastičarnice i lokale, svake noći išao od jedne do druge radnje pokazujući na taj način solidarnost sa onima koji su bili na meti, koji su bili ugroženi. Onda bi obavezno svratio u kafanu Ateljea 212 i tražio da mu donesu vode. 'Šta je, Zorane?', pitali su ga, 'Najeo si se baklava, pa si žedan?' 'Jesam, majku li vam nacionalističku!', odgovarao im je neponovljivi Zoran Radmilović."

Poput Zorana Radmilovića prije 38 godina, tako je i danas ustao najbolji dio Srbije. Na društvenim mrežama proširio se poziv na akciju "Burek solidarnosti u Borči" u petak, u 10 sati.

"Idemo na burek u Borču. Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Đuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega i njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugrađaninom. Srbija je zemlja svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Vidimo se dobri ljudi", navodi se u pozivu na taj događaj.

Na ovu akciju pozvao je zastupnik Demokratske stranke Balša Božović, a poziv su podržale brojne javne ličnosti, među kojima i Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd i drugi.

KOMENTARI (1)